ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Sexologen: Så här kan du bota "orgasmglappet"

Ebba Rosencrantz · 12 Okt 2018
Uppdaterad 12 Okt 2018
Att ge en person med klitoris orgasm behöver inte alls vara så knepigt som det ibland utmålas som.

Att ge en person med klitoris orgasm behöver inte alls vara så knepigt som det ibland utmålas som. Foto: Illustration: Eva Fallström


Kom du senast du hade sex? Då är chansen stor att du är man. Betydligt fler män än kvinnor får nämligen orgasm när de har sex med någon av motsatt kön. Men misströsta inte. Det finns sätt att råda bot på orgasmglappet.

klar

Artikellänk är kopierad

I en stor studie frånIndiana University i USA svarade 65 procent av de heterosexuella kvinnorna att de ofta eller alltid kommer när de har sex. Motsvarande siffra för de heterosexuella männen var 95 procent.

Förklaringen? Att vi inte har sex på det sätt som krävs för att alla kvinnor och personer med klitoris ska få orgasm, menar Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning.

– I vår sexuella kultur har vi en tendens att övervärdera samlag och penetrationssex. Allt som sker innan själva samlaget ses som förspel och mannens orgasm signalerar ofta att sexet är slut, säger Suzann Larsdotter.

Samlag minst framgångsrika metoden

Tyvärr går det här sättet att ha sex stick i stäv med vilken typ av sex som har störst chans att ge personer med klitoris orgasm. Forskning visar att de flesta kvinnor vanligtvis inte får orgasm genom bara samlag. Och jämfört med annat sex som smeksex eller oralsex som direkt stimulerar klitoris, så är samlag den minst framgångsrika metoden för att ge en kvinna orgasm.

quotation startAtt det är ­svårare för ­kvinnor och ­personer med klitoris att få orgasm är en myt.quotation end

– Vi behöver förändra vårt invanda manus för hur man har sex och fokusera mer på sex som har större chans att ge personer med klitoris orgasm. Det kan till exempel vara smeksex, oralsex, eller att gnida könen mot varandra, säger Suzann Larsdotter.

Flytta fokus

Men misströsta inte. Att ge en person med klitoris orgasm behöver inte alls vara så knepigt som det ibland utmålas som. Det handlar bara om att flytta fokus. Från penis i slida-sex till sex som fokuserar på klitoris.

– Att det är svårare för kvinnor och personer med klitoris att få orgasm är en myt. Det finns forskning som visar att kvinnor kommer lika fort som män när de onanerar.Dessutom får kvinnor som har sex med kvinnor oftare orgasm vid sex, för då har penetrationssex inte en lika stor plats. Det är bara en minoritet av kvinnorna som kan komma genom enbart samlag. De flesta behöver få sin klitoris stimulerad på olika sätt. Antingen så har man sex där klitoris och inte penetration är i fokus, som exempelvis gnidsex, smeksex eller oralsex. Eller så stimulerar man klitoris, innan, under eller efter samlag, säger Suzanne Larsdotter.

pil
Så har du sex med klitoris i fokus

Låt personen med klitoris få orgasm först, alternativt se till att personen med klitoris får orgasm efter att du kommit.

Turas om att stimulera ­varandra tills båda kommer.

Låt enbart personen med klitoris få orgasm.

Källa: Suzann Larsdotter

klar

Artikellänk är kopierad

Ebba Rosencrantz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro