ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Sexologen: Sexscenerna i bioaktuella "Gräns" har historiska anor

Suzann Larsdotter · 24 Okt 2018
Uppdaterad 24 Okt 2018
Eva Melander och finska skådespelaren Eero Milonoff spelar mot varandra i den blöta 
sexscenen i bioaktuella "Gräns".

Eva Melander och finska skådespelaren Eero Milonoff spelar mot varandra i den blöta sexscenen i bioaktuella "Gräns". Foto: Nadim Carlsen


Gökande troll och könsroller som ställs på ända. Sexscenerna i bioaktuella filmen "Gräns" känns minst sagt nyskapande. Men att ligga med allt från Skogsrået till Näcken har i själva verket flera hundra år gamla anor.

klar

Artikellänk är kopierad

Just nu går filmen ”Gräns” på bio, en berättelse om identitet och utanförskap skildrad genom en kärlekshistoria mellan två troll.

Vi får också se de två en gestaltning som på flera sätt är intressant ur ett sexologiskt perspektiv. Trollen porträtteras på ett självklart sätt som icke-binära. Som något bortom eller mellan kvinna och man.kåta trollen ha sex i skogen,

Huvudpersonerna brottas också med frågor som rör identitet och utanförskap. De känner av de smärtsamma konsekvenserna av att leva som norm­brytare, men får också uppleva glädjen över att få träffa en likasinnad och påbörja resan mot själv­acceptans.

Lång tradition

Sex mellan människor och övernaturliga väsen kan kännas som ett ori­ginellt filmtema, men i själva verket har berättelser om sex mellan människor och väsen som Näcken och Skogsrået en lång tradition i vårt land. Historikern Mikael Häll har skrivit en hel doktorsavhandling om sex mellan naturväsen och männi­skor, och det finns till och med bevarade rättsfall som tar upp frågan.

Ett exempel är soldaten Sven Jönsson som år 1707 rymde från sin militärtjänstgöring. När man till slut får tag på honom förklarar han att han lockats att ha sex med en skön kvinna i skogen som delvis såg ut som en häst.

Fallet drevs så långt att man skickade en efterlysningsbild till högsta rättsliga instans och bad om hjälp med fallet.

Flera åtal

Under 1600- och 1700-talet åtalades såväl män som kvinnor för att ha haft sex med naturväsen.

För den som vill gotta sig i hur det skulle vara att ligga med en serie­tidningskaraktär eller vampyr finns den sexspäckade genren fan-­fiction, berättelser som fortsätter på handlingen i till exempel en roman.

Och oroa dig inte, 2018 är risken att du ska bli åtalad för att ha haft hett sex med en vampyr minimal.

pil
Skildrar kärleken mellan två troll

”Gräns” är regisserad av Ali Abbasi och bygger på en skräcknovell av John Ajvide Lindqvist.

Filmen belönades med priset Un certain regard vid Filmfestivalen i Cannes tidigare i år.

”Gräns” är utsedd till Sveriges Oscarsbidrag.

klar

Artikellänk är kopierad

Suzann Larsdotter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro