ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sexskandal bland pojkscouterna: Tusentals ledare misstänks för övergrepp

Sophie Tanha · 25 Apr 2019
Uppdaterad 25 Apr 2019
Bilden är en genrebild och har ingenting med personerna i texten att göra.

Bilden är en genrebild och har ingenting med personerna i texten att göra. Foto: TT/Haraz N. Ghanbari


Över 7800 ledare för pojkscouterna i USA misstänks ha varit inblandade i att sexuellt utnyttja barn. Det visar vittnesmål som nyligen offentliggjorts. Över 12000 personer ska ha fallit offer för utnyttjandet mellan år 1944 och 2016.

klar

Artikellänk är kopierad

När pojkscouterna i USA lät en expert titta i genom deras databaser för att organisera dem hittades i stället filer som pekade på att tusentals scoutledare begått sexuella övergrepp mot barnen i organisationen.

Nu kräver amerikanska advokaten Jeff Anderson att filerna där informationen framkommit som kallas för ”perversitetsmappen” offentliggörs.

Över 12 000 utsatta pojkscouter

I ”perversitetsmappen” listas 7819 före detta scoutledare som förövare, och över 12000 barn ska ha utsatts för sexuella övergrepp under 72 år.

– Alla drabbade har nu en möjlighet att ställa sin förövare och den institution som skyddade dessa förövare inför rättvisa. Nu har överlevare chansen att få sin röst hörd, säger advokaten Jeff Anderson i en presskonferans.

Ber om ursäkt

Amerikanska pojkscouterna ber om ursäkt i ett pressuttalande som flera olika medier tagit del av:

– Inte vid något tillfälle har vi med kännedom tillåtit en förövare att jobba med ungdomar, och vi uppmanar alla ledare, frivilliga och anställda runt om i landet att omedelbart anmäla alla övergrepp till polisen, säger organisationen i uttalandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro