ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sextimmarsdag blev världsnyhet

Tobias Andersson Åkerblom · 10 Apr 2014
Uppdaterad 10 Apr 2014

I tisdags rapporterade Metro om de rödgrönas planer på försök med sex timmars arbetsdag i Göteborg. Det har blivit en världsnyhet – allt från China Daily till BBC har nu rapporterat om det. - Det känns helt osannolikt, säger kommunalrådet Mats Pilhem (V).

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Medier från bland annat USA, Storbritannien, Kina, Ryssland och Peru har nu rapporterat om Göteborgs försök med sex timmars arbetstid. Bland annat brittiska BBC har intervjuat Mats Pilhem (V) och är intresserade av att komma och filma i Göteborg, berättar han.

– Russia Today har en spansk variant på sin sida där man skrev om det och den hade 22 000 delningar på ett dygn, vilket känns helt osannolikt, säger Mats Pilhem.

Även på den kinesiska motsvarigheten till Twitter har många kommenterat nyheten – med avund och i vissa fall irritation.

”Om man bara jobbar sex timmar om dagen, sover åtta timmar och äter två timmar, vad gör man då med resten av tiden?” skriver en användare.

Mats Pilhem blev förvånad över uppmärksamheten och tror att försöket hade passerat obemärkt om inte Metro hade rapporterat om det.

– Det visar ändå hur viktig frågan är för många människor i världen om att ha en vision om en kortare arbetsdag för att få livet att gå ihop, säger han.

Bevakningen och förväntningarna innebär dock att det blir ännu viktigare att försöket genomförs på ett genomtänkt sätt som kan utvärderas, menar han. Nu ska personalenheten jobba fram ett förslag på var och när det händer.

– Det är en ambition att få klart detta före sommaren, men om det krävs ytterligare ett tag för att det ska bli riktigt bli bra kan det vara värt att dämpa på det för att slippa få ett mindre väl genomfört försök, säger Mats Pilhem.

LÄS MER:

Ja till sextimmarsdag i Göteborg

Rödgröna testar sex timmars arbetsdag i Göteborgs kommun

The Independent: Sweden to trial six-hour public sector workday

The Atlantic: Sweden: The New Laboratory for a Six-Hour Work Day

Radio Programas del Peru: Suecia probará jornada laboral de seis horas para mejorar eficiencia

Daily Mail: Sweden introduces a SIX-HOUR working day in bid to reduce sick leave, boost efficiency and make staff happier

The Telegraph: Swedish city embarks on 6-hour workday experiment

Xinhua: 瑞典试验6小时工作制望提高员工效率 

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro