ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sextrenden för frånskilda: Ligga varannan vecka

· 20 Apr 2016
Uppdaterad 20 Apr 2016
”Ena veckan har jag inget sex alls, och nästa vecka en massa sex”, berättar Ulrika, 43.

”Ena veckan har jag inget sex alls, och nästa vecka en massa sex”, berättar Ulrika, 43.


Det behöver inte vara svårt att få ihop sexlivet när man är skild och har barnen varannan vecka. Pelle Ullholm, sexualupplysare, berättar om varannan vecka-sexlivet”.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är ett rätt nytt begrepp som beskriver situationen då man ena veckan är en väldigt engagerad ensamstående förälder och andra veckan lever ett singelliv som liknar livet innan man hade familj.

►LÄS MER: Tänk på det här innan du rakar könet

Vad händer med sexlivet när jämna och udda veckor ser helt olika ut? Själva variationen och medvetenheten kan göra att många maxar under veckan då de inte har barnen. Många planerar betydligt mer, är mer aktiva och värderar möjligheterna på ett annat sätt, men allt är inte guld och gröna skogar. Det kan också bli kravfyllt. Vad händer om man inte är sugen på sex, men samtidigt vet att det dröjer en vecka till nästa gång? Eller så vill man ha mer sex, men får inte till det.

Det finns inga enkla svar, men det vi vet är att lusten inte går att styra till specifika veckor.

►LÄS MER: 6 saker du borde veta om klitoris

Vi vet också att sociala medier erbjuder bättre möjligheter att hålla igång relationen. Samboskap ses fortfarande som norm, men särboskapet blir ett allt mer självklart alternativ som passar många. Vuxna personer med ett hem och ett eget liv söker oftare efter en partner snarare än en sambo. Om man har råd att välja blir det inte lika viktigt att bo ihop. Livet blir å ena sidan mer tudelat, men å andra sidan mer renodlat. Varannan vecka-sexlivet en bra lösning för många, men om det passar beror på vem man är som person. 

Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU

David, 27: ”Bygger upp en längtan”

Ulrika, 43 år, tycker att hennes liv blivit mer intensivt sedan hon blev varannan veckas-mamma.

– Jag har alltid gillat kontraster, och nu känns det som att jag lever två liv samtidigt. Ena veckan har jag inget sex alls, och nästa vecka en massa sex. Jag kan åka till min älskare och vi kan öppna en flaska vin och bestämma oss för att vara nakna en hel helg. Det ger en frihetskänsla, och mer sexlust, säger hon.

Ulrika beskriver hur hon under den ”sexlösa” veckan ladda upp inför veckan efter. Själva pausen blir poängen.

Det håller David, 27 år, med om – han värdesätter pausen så mycket att han funderar på att låta bli att flytta ihop med sin partner även efter att barnen flyttat hemifrån.

– Om man lever tillsammans varje dag finns risken att man prioriterar bort varandra. Som det är nu bygger jag upp en längtan efter min älskling under veckorna då vi har barnen, sedan åker jag till henne och vi kan ägna tid åt att bara vara, säger han.

Fotnot: David och Ulrika heter egentligen något annat.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro