ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Sexualitet bortom heder, bojor och begränsningar

Ana Udovic · 25 Apr 2018
Uppdaterad 25 Apr 2018
Det är en befriande känsla att ta sig ur idén om sexualitet som något skamfyllt – och att börja se sin partner i stället för att tyngas ner av förväntningar från släkt eller andra kollektiv.

Det är en befriande känsla att ta sig ur idén om sexualitet som något skamfyllt – och att börja se sin partner i stället för att tyngas ner av förväntningar från släkt eller andra kollektiv. Foto: illustration Eva Fallström


När vi talar om heder och hedersvåld brukar vi beskriva hur det påverkar kvinnors liv och sexualitet. Men även män drabbas.

klar

Artikellänk är kopierad

– Alla som inte har tillräcklig kunskap om sex, som upplever sex som förknippat med något farligt och förbjudet, med rädsla, oro och skam har svårt att slappna av och njuta – det gäller både män och kvinnor, säger Salar Shalmashi, terapeut på RFSU-kliniken.

Till Salar Shalmashi på RFSU-kliniken kommer personer med olika bakgrund för sex- och relationssvårigheter. För några av dem kan problemen grunda sig i hederstänkande även om de inte alltid själva ser det.

– Ibland är det väldigt tydligt hur hederskontexten format individens syn på sexualiteten, kroppen och det märks i den sexuella praktiken. Sexualiteten är alltför kopplad till omgivningen och kollektivet, till exempel släkten, vilket gör den ofri, säger han.

Att komma till Sverige från ett samhälle som styrs av traditioner och religiös påverkan kan skapa många känslomässiga konflikter – inte minst sexuella. För några blir det en övergående konflikt, då de möter det nya med nyfikenhet och förmåga att reflektera över skam och se nya perspektiv. För andra blir det svårare och konflikten kan till och med fördjupas.

– Där är det ofta kvinnorna som drabbas hårdast, men det påverkar definitivt mäns sexualitet på ett negativt sätt, säger Salar Shalmashi.

Självklart kan sexualiteten också ses som en njutning i dessa samhällen, menar han. Samtidigt ses sexualiteten som mycket hotfull med stort fokus på sex efter äktenskapet och begreppet ”oskuld”.

– Det kan orsaka oönskad sexualitet och destruktivitet hos individer, som övergrepp i olika former, mot sig själv eller andra, säger Salar Shalmashi.

Salar tänker att det blir som en psykisk könsstympning. Tabut och ofriheten gör det svårt att få kontakt med och utforska sina egna sexuella önskningar och behov.

– Dessutom ökar att sannolikheten för att de första erfarenheterna av sex blir negativa. Vi vet att skam, rädsla och oro är dåligt för sexet – njutning kräver avslappning och närvaro, säger Salar Shalmashi.

Ett råd är att få kontakt med sig själv och med sin partner; att se varandra.

– En del av terapin brukar vara att göra personen mer medveten om att sexualiteten är relationell. Ni är två, du och din partner – och sexualiteten behöver vara ömsesidig, jämställd och långt från bojor och krav från andra. Slipper man de här uppdelningarna i traditionella roller av kvinna och man, trycket och förväntningarna från kollektivet kommer saker att förändras, säger Salar Shalmashi.

Sexualiteten blir då mer något som kan utvecklas.

– När vi går bortom skam och rädslafår sex fler färger än de svartvita, vi öppnar dörrar för den ömsesidiga njutningen. Sexlivet blir friare, mer lekfullt. Något som ger näring och kraft i stället för tvärtom, säger Salar Shalmashi.

För en del går det ganska snabbt att gå mot en öppnare sexualitet. För andra är det en lång process.

– Ett första steg kan vara: Skaffa kunskap. Skala bort alla myter kring sexualitet. Och glöm inte att möta den du har relationen till i stället för att tänka på andras förväntningar, säger Salar Shalmashi.

pil
Heder och våld

Heder och hedersvåld – våld eller hot om våld för den som ”drar vanära över familjen” – är ofta förbundet med normer kring sexualitet där framför allt kvinnans sexualitet ska kontrolleras av männen i familjen.

Källa: Källa: Nationalencyklopedin

klar

Artikellänk är kopierad

Ana Udovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro