ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sexualupplysaren: Här är sexorden vi borde använda mer

Simon Krona · 23 Aug 2018
Uppdaterad 11 Jun 2019

Periskopkuk, vinklitta och avslickad. Det är dags att börja använda nya ord för sådant vi annars kan ha svårt att prata om, tycker sexualupplysaren Pelle Ullholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Här är några ord han tycker att vi borde använda mer:

Periskopkuk – en penis som är ganska liten i slakt tillstånd, men växer mycket när den får stånd.

Klitorisollon – den delen av klitoris som syns på utsidan. Många tror att klitoris bara består av den här delen, när den i själva verket är 7-11 cm stor. Ordet ”ollon” gör också att fler förstår hur känslig den här delen är – och hur skön den kan vara att få stimulerad.

Outercourse – sex på utsidan av kroppen.

Gnidsex – precis som det låter. Ofta med könsorganen inblandade.

Könsläppar – ett bättre ord för blygdläppar, som kommer från ordet ”blygsel”. Och personer med könsläppar behöver inte vara blyga för dem på något sätt.

Vinklitta – du kanske har hört talats om orden ”vinballe” eller ”whiskeydick”. Precis samma sak kan hända med klitoris – om man har druckit mycket alkohol så blir möjligheterna sämre att få erektion i klitoris och det blir svårare att njuta av sex.

Avsmekt/avklittrad/avslickad – att bli ”avsugen” eller ”avrunkad” kanske du har hört. För många betyder det att ha den typen av sex tills den andra personen kommer. Motsvarande ord för de som har fitta har saknats. Om inte orden finns så blir det osynliggjort fast att det är en praktik som många gillar.

Men kommer de här orden verkligen få genomslag?

För tio år sedan lanserades ordet snippa. Nu används det dagligen på förskolor runt om i landet när man pratar om flickors prepubertala kön.

Runt samma tid kom slidkrans – ett ord som ersätter mödomshinnan. Ordet slidkrans visar att det handlar om en del av av en kropp som är töjbar. Ordet ”hinna” antyder att det är något som ska spricka och det stämmer ju inte.

I dag använder en stor majoritet av ungdomsmottagningarna ordet slidkrans istället.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro