ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sexualupplysaren – Så hanterar du mikrootroheten

Pelle Ullholm · 9 Maj 2018
Uppdaterad 9 Maj 2018
Många mikrootroheter sker i sociala medier.

Många mikrootroheter sker i sociala medier. Foto: IBL


Plötsligt har alla börjat prata om mikrootrohet, svek mot ens partner som är av det mindre slaget. Många av dem sker i sociala medier. RFSU:s sexualupplysare Pelle Ullholm skärskådar mikrootroheten och ger tips om hur vi bäst hanterar känslan.

klar

Artikellänk är kopierad

Att vara mikrootrogen är att göra små saker som kan upplevas som ett svek – men som inte innebär att partnern hånglar eller har sex med någon annan. I australiensiska Huffington Post listar dejtingexperten Melanie Schilling över 30 sätt ens partner kan vara mikrootrogen på.

Många mikrootroheter sker i sociala medier – kanske följer din partner någons feed ofta, eller taggar någon på Instagram apropå ett internt skämt dem emellan, gillar någons inlägg ovanligt mycket eller använder massor av roliga emojis i kommentarer på sitt ex Facebook-sida.De flesta personer har inga problem med det, och kan se att de själva också då och då söker bekräftelse av andra. För andra skapar det en oro som blir jobbig att leva med – så hur hanterar vi bäst den känslan?

Att tro att det går att tillfredsställa alla behov av bekräftelse från bara en enda person är inte helt realistiskt. Dessutom kan oron över att ens partner är mikro-otrogen leda till en känsla av inlåsning.

Många som känner oro för att bli svikna av sin partner kan börja följa minsta steg partnern tar för att försäkra sig. Men den försäkran kan ske på ett sätt som inte är rimligt, och som gör att man låser in något som mår bättre av att vara fritt. I vissa fall kan beteendet bli kontrollerande på ett sätt som inte är önskvärt. I värsta fall kan det bli farligt och leda till olika former av våld – psykiskt eller fysiskt.Visst kan vi alla känna oss sårbara, men sårbarheten kan bli större ifall vi inte upplever att vi blir bekräftade av vår partner, eller om vi känner att vår partner vill såra oss medvetet. Finns det en historia av svek tidigare i livet kan det göra det ännu mer utmanande att hantera vissa situationer, sådana som kan falla under begreppet mikrootrohet. Vet du som partner att det är så, är det viktigt att du tar hänsyn till det.

pil
Pelle Ullholms bästa tips

Hur ska vi då hantera vår oro för mikrootrohet? Här är mina tre tips:

1. Jobba med tilliten.Försök bygga relationer på tillit i stället för misstänksamhet. Misstror du din partner ofta och mycket så är det ingen bra situation. Fundera på om du har svårt att skapa tillitsfulla relationer i allmänhet eller om det är i relation till just den här personen problemet uppstår. Om det är det förstnämnda behöver du kanske träffa en professionell psykolog för att diskutera det.

2. Gemensamma gränser.Sätt upp en gemensam definition av trohet. Ni bestämmer själva vad som är tillåtet. Våga ta upp alla situationer. Att ta fasta på begreppet mikrootrohet kan vara en ingång. Du kan säga att du läste om det i Metro till exempel. Och undra vad din partner tänker om det.

3. Gör tvärtom – mikrobekräfta!Börja inte i misstänksamheten, tänk tvärtom i stället – byt mikrootrohets-misstankar mot mikrobekräftelse. Hur kan du visa uppskattning och se din partner i det lilla, i vardagen, och så skapa en tryggare relation? Det ger en mer tillåtande attityd, och kan leda till att ni inte är misstänksamma mot varandra utan litar på varandra – även när någon av er ibland söker mikrobekräftelse hos andra.

klar

Artikellänk är kopierad

Pelle Ullholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro