ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sexualupplysaren: De här tre sakerna borde du veta om hiv

Simon Krona · 1 Dec 2018
Uppdaterad 11 Jun 2019

Okunskapen kring hiv är alldeles för stor och orsakar onödigt lidande för personer som lever med viruset. Det menar sexualupplysaren Pelle Ullholm som här förklarar tre saker alla borde veta om hiv.

klar

Artikellänk är kopierad

Det beror i första hand på att folk runt omkring känner oro för personer som lever med hiv, enligt Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

– Vi kan se att 80-talets rädsla och okunskap kring hiv dröjer kvar. Eftersom att det inte går att veta hur lite andra vet så begränsas många personer med hiv – inte bara när det kommer till sexuella relationer, utan i hela sin vardag, säger han.

De här tre sakerna tycker han att alla borde veta om hiv:

1. Medicinerna är supereffektiva

– I dag är behandlingen så effektiv att den som står på medicinering inte kommer att kunna överföra hiv till någon annan. I dag pratar vi om begreppet ”smittfri hiv”, säger Pelle Ullholm.

2. Nästan alla har fungerande medicinering

– Praktiskt taget alla som känner till sin hivstatus i dag har en fungerande medicinering.

Minst 90 procent av de som känner till sin hivstatus har en välfungerande behandling, enligt Folkhälsomyndigheten.

3. Säkert att ha sex med någon som tar medicin mot hiv

– Det är alltså säkrare att ha sex med någon som har hiv och medicinerar än med någon som inte har en aning. Den som inte har kollat sig själv men oroar sig för andra borde istället testa sig själv. Den oron är mycket rimligare och går enkelt att bota genom att gå och testa sig.

pil
Så överförs hiv

• Hiv kan överföras genom blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk.

• Risken för att överföra viruset är störst precis i början när någon fått en hivinfektion och inte har fått behandling än, eller inte tar sina mediciner.

• Smittfri hiv betyder att man lever med hiv men att virusnivåerna i kroppen är så låga att de inte ens går att mäta. Så blir det för nästan alla som lever med hiv och har stått på behandling i minst sex månader. Då kan viruset inte föras vidare genom sex och man har helt enkelt smittfri hiv.

Källa: Källor: 1177 Vårdguiden och RFSL

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro