ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Sexualupplysaren: Det är dags att avliva myten om testosteronet

Åsa Enervik · 29 Nov 2018
Uppdaterad 2 Dec 2018
Testosteron – det kanske mest mytomspunna hormonet av alla. Men vi får aldrig glömma att det bara utgör en liten del av vilka vi är.

Testosteron – det kanske mest mytomspunna hormonet av alla. Men vi får aldrig glömma att det bara utgör en liten del av vilka vi är. Foto: Unsplash, Illustration: Eva Fallström


Ett superhormon som gör en kåt, stark och aggressiv? Nja, riktigt så enkelt är det inte. Det är dags att avliva myten om det hajpade testosteronet menar RFSU:s barnmorska och sexual­upplysare Åsa Enervik.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som googlar på könshormonet testosteron får snabbt flera miljoner träffar och tips på en rad preparat som säger sig kunna höja testosteronet. Det manliga köns­hormonet testosteron beskrivs ofta som ett superhormon som gör män till män, och tron på dess effekt är stark.

Den stereotypa mannen ses ofta som tävlingsinriktad, risktagande, aggressiv och kåt. Allt tack vare det fantastiska testosteronet. Kvinnor som har betydligt lägre halter av testosteron i sina kroppar beskrivs ofta som motsatsen, mjuka, omhändertagande och följsamma.

Men glöm det. Så enkelt är det inte.

Motsatt förhållande

I den prisbelönade boken ”Testosteron Rex: Myten om våra könade hjärnor” har psykologiprofessorn Cordelia Fine vid universitetet i Melbourne sammanställt ett hundratal vetenskapliga studier som nyanserar eller motbevisar våra vanligaste fördomar om vad som är kvinnligt och manligt.

Hennes slutsats är att mycket tyder på att det inte är testosteronet i sig som får oss att bete oss på ett visst sätt. Snarare är det i många fall så att våra handlingar, beteenden och omständigheter i våra liv påverkar nivån av testosteron. Till exempel finns det en studie som visar att det kan leda till lägre halter av testosteron att ta hand om andra. Där såg man att testosteronnivåerna sjönk hos pappor som tog hand om sina spädbarn.

Ingen källa till superkrafter

Att ägna sig åt tävlingsinriktat beteende kan däremot höja testosteronnivåerna hos både män och kvinnor, enligt Fine. Kvinnor producerar nämligen också testosteron, men i mycket lägre doser än män. Testosteron är kanske det mest mytonspunna hormonet av alla. Det beskrivs ofta som en källa till både styrka och virilitet. Som ett undergörande hormon med närmast magiska egenskaper.

Och hormoner är fantastiska! De påverkar oss hela livet och styr allt från vår ämnesomsättning till vår sexdrift. Men att se testosteron som en källa till superkrafter bidrar mest till att befästa myten om våra könade hjärnor.

Könshormonerna är viktiga, ja helt nödvändiga för att vi ska utvecklas och fungera som vi ska och må bra, men de är bara en del av allt det som utgör vilka vi är.

pil
Hormoner: Så påverkar de kroppen

• Hormoner är kroppens kemiska budbärare och styr en rad funktioner i kroppen som ämnesomsättningen, tillväxten, könsmognaden och fortplantningen.

• Hormonerna bildas i olika körtlar i kroppen och transporteras med hjälp av blodet ut i kroppen. Hormonerna är dock specialiserade och påverkar bara bestämda celler, så kallade målceller som de får att reagera på ett förutbestämt sätt.

• En särskild typ av hormoner är könshormonerna. De kvinnliga könshormonerna De bildas framför allt i äggstockarna och påverkar utvecklingen av kvinnans könsorgan, reglerar mensen och ser till att en graviditet kan fullföljas.är östrogen och progesteron.

• Även män har flera typer av könshormoner, bland annat testosteron. Manligt könshormon bildas dels i testiklarna, dels i binjurebarken. Hormonet är nödvändigt för utvecklingen av det manliga könsorganet.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Enervik
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro