ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sexualupplysaren: Så blir du nöjd med ditt kön

Åsa Enervik · 16 Mar 2019
Uppdaterad 16 Mar 2019
Åsa Enervik vill slå ett slag för bättre genitalt självförtroende.

Åsa Enervik vill slå ett slag för bättre genitalt självförtroende. Foto: Shutterstock/TT


En ny studie från Karolinska Institutet visar att 32 procent av männen tycker att deras penis är för liten och att 11 procent kan tänka sig att operera den. Åsa Enervik är sexualupplysare och vill i stället slå ett slag för bättre genitalt självförtroende.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Sex & Liv görs i samarbete med RFSU.

Hur bekväm man är i sin kropp och hur den ser ut spelar stor roll när man ska ha sex, och på senare år har samhällets utseendefixering flyttat in äveni sovrummet och allt fler väljer att skönhetsoperera sina könsorgan.

Just nu pågår en studie vid Karolinska Institutet där man vill försöka ta reda på hur vanligt det är att vara missnöjd med utseendet på sitt kön och vad som kan ligga bakom missnöjet.

Hittills har över 1 900 personer svarat på webb-enkäten, 976 kvinnor och 850 män.

Och av männen svarar 32 procent att de tycker att deras penis är för liten, och 11 procent att de skulle kunna tänka sig att operera den.

Att trivas med sin kropp och sitt kön är viktigt, det ger både mindre oro, större sexuell tillfredsställelse och i slut-ändan bättre sex. Och för den som är missnöjd med storleken på sin kuk erbjuds både pumpar, piller och operationer som en lösning på problemet.

Men innan man väljer att operera en frisk och fungerande penis kan det vara bra att veta att det faktiskt finns risker. Till exempel kan den som förlänger sin penis råka ut för både försämrad känsel, minskad styrsel och nedsatt erektionsförmåga. För den som gör en penisförtjockning finns risken att fettet som används för att göra penisen tjockare fördelas ojämnt och blir knöligt eller försvinner igen.

De som i stället ger sig på mindre vetenskapliga metoder som till exempel piller eller krämer kan i stället räkna med att effekten helt uteblir.

Vi möts dagligen av bilder på perfekta kroppar och det är lätt att få en förvrängd bild av hur ett vanligt kön faktiskt ser ut. Variationen är oändlig, både när det färg, form och storlek.

För att må bättre i sin kropp är det därför sina egna föreställningar man behöver jobba med. Visst finns det sjukdomar eller anatomiska variationer som gör att man kan vilja operera sin penis. Men för dig som är frisk och har en fungerande kropp kan de vara värt att tänka efter både en och två gånger innan du väljer att göra ett ingrepp.

Risken är annars att du går därifrån med större problem än din penisstorlek.

pil
Så blir du nöjd med ditt kön

Titta på bilder av kön så att du får se den stora variation som finns. Till exempel har tidningen The Guardian fotat 100 män och deras kön under rubriken: »Me and my penis«. För kvinnor finns motsvarande bilder under »Me and my vulva«.

Utforska och titta på ditt kön i lugn och ro. Försök att fokusera på känslan i könet, inte på negativa tankar om hur det ser ut.

Onanera och lär känna ditt kön, det kan vara ett sätt att bli bättre på att uppskatta könets funktion i stället för att bedöma dess utseende.

Ta för vana att ge dina sexpartners komplimanger för hur deras kön ser ut och är, det är ofta ett bra sätt att göra någon tryggare och kanske öppnar det upp för att den du ligger med ger även dig en komplimang.

pil
Om penis- och vulvastudien

Karolinska Institutet genomför just nu en studie för att ta reda på hur vanligt det är att vara missnöjd med sitt kön och vad det kan bero på.

Hittills har 1925 personer svarat på enkäten.

Bland männen uppger 13 procent att de inte är nöjda med utseende på sitt kön och 18 procent att de skäms för det. 32 procent av männen tycker att deras penis är för liten och 11 procent kan tänka sig att operera sig.

26 procent av kvinnorna uppger att de inte är nöjda med utseendet på sitt kön. 23 procent tycker att de inre blygdläpparna är för stora och 14 procent kan tänka sig kirurgi.

Studien behöver fler deltagare så om du vill bidra till forskningen kan du göra det på penisstudien.se och vulvastudien.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Enervik
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro