ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sexuellt våld vanligt bland schimpanser

Stockholm TT · 5 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Med brutala metoder ger sig hannarna på den hona de fattat tycke för, ibland beväpnade med käppar som vapen.

Aphannarna är ute efter att få para sig och att skrämma honorna från att ha sex med andra schimpanshannar, visar studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the Royal Society B.

Under sju års tid följde forskarna varje slag och knuff, varje parningsakt och graviditet inom apflocken. Stress och magsår Schimpanser är promiskuösa djur och båda könen har många sexpartners. Det är mot de fertila aphonorna aggressionen riktar sig, särskilt mot dem som är mer sexuellt aktiva än andra.

Hannar med låg status använder våld mot honorna för att de ska släppa till, hannar högre upp på rangskalan är våldsamma för att hindra dem från att välja andra partners.

De honor som får utstå de värsta attackerna har inte bara betydligt mera sex än andra, de är ofta också dubbelt så fruktsamma.

Våldet sätter sina spår hos de utsatta honorna. Urinprov visade på tydligt förhöjda värden av stresshormonet kortisol vilket bland annat kan resultera i magsår och ett försämrat immunförsvar. Parbildning En fruktsam hona kan slippa undan misshandeln genom att slå sig i lag med en speciell hanne och sedan dra sig undan med honom. En sådan parbildning är dock ovanlig och i de fall den förekommer börjar det hela ofta med att hannen är våldsam.

Enligt forskarna tyder detta på att honorna gynnas av att vara sexuellt lössläppta. Om honan parar sig med många hannar är det svårare att veta vem som är far till hennes ungar - då minskar också risken för att hannarna ska döda dem. Bland schimpanser är detta annars inte ovanligt.

Mycket tyder även på att hannarna är mer benägna att samarbeta för att skydda flockens revir om det är oklart vem som är pappa till vilken unge.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro