ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Sexundersökning ska rädda kvinnoliv

Tomas Lundin · 19 Jan 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Forskare frågar 40 000 personer om sexvanor

klar

Artikellänk är kopierad

HPV-VIRUS. Livmodershalscancer drabbar 450 kvinnor i Sverige varje år, 150 av dem överlever inte cancerbehandlingen. Sjukdomen orsakas uteslutande av det sexuellt överförbara HPV-viruset, som är nära släkt med kondylom.

Både män och kvinnor kan vara smittade utan symptom. Under våra liv kommer 70 procent av oss någon gång bära på HPV-viruset i någon av dess femtio smittsamma former. I yngre åldersgrupper där partnerbyten sker mest frekvent kan så många som 20 procent bära på viruset vid ett och samma tillfälle.Enligt Pär Sparén, professor i medicinsk epidemiologi på Karolinska Institutet i Solna, skulle livmoderhalscancer inte finnas som sjukdom om det inte var för viruset, som i sju av tio fall går att vaccinera sig mot, men inte går att bota.

Nu ska 40 000 personer mellan 18–30 år bjudas in för att svara på frågor om sina sexvanor och om sin inställning till att vaccinera sig mot HPV-virus.– Sexualvanorna är den största riskfaktorn och det är därför viktigt att undersöka dem. Vi kommer även att fråga föräldrar om deras inställning till att vaccinera sina tonåringar, men vi kommer inte att fråga om sönernas och döttrarnas sexvanor, säger Pär Sparén.I nuläget finns vaccin mot de två vanligaste formerna av HPV-virus, typ 16 och typ 18, som tillsammans står för 70 procent av sjukdomsfallen. Det går att testa sig för HPV, men det är något som inte görs i samband med vanliga kontroller.– Eftersom det inte finns någon behandling är det tveksamt om det skulle tjäna någonting till att testa för det. Vaccinering är ett effektivare sätt att få bukt med sjukdomen, säger Pär Sparén.

Karolinska Institutet hoppas att runt 30 000 personer ska svara på deras inbjudan att svara på intima frågor om sitt sexliv för att få tillförlitliga resultat. Om ett par år ska studien följas upp för att se hur många som vaccinerat sig och om det har fått någon effekt på sjukdomsfallen.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro