ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SFI-elever lär sig språket genom matlagning

Mimmi Epstein · 12 Feb 2014
Uppdaterad 12 Feb 2014

I Järfälla kombinerar man svenska för invandrare, SFI, med matlagning. Målet är att eleverna ska få jobb inom kommunal verksamhet efter utbildningen. – Deras passion för mat skapar motivation att lära sig språket, säger språkläraren Jonas Kauppi.

klar

Artikellänk är kopierad

På en termin ska sexton elever på SFI- och matlagningsutbildningen bli fullfjädrade köksbiträden, anställningsbara på skolor eller äldreboenden. Farangis Ostovar, 58, kom till Sverige från Iran för fem år sedan. Bland annat lär hon sig att sätta ord på redskap eller rätter som hon redan känner till.

– Till exempel finns det många rätter som jag redan kan laga, men jag vet inte namnet på alla ingredienser, säger Farangis Ostovar som berättar att hon pluggar recept varje kväll.

Två dagar i veckan gör eleverna praktik, de flesta i köket på ett äldreboende eller en förskola. En dag är det renodlad språkundervisning och på torsdagen går läraren i genom fredagens tre rätters-meny som eleverna lagar och äter tillsammans. 2011 och 2012 fick 60 procent av eleverna jobb efter kursen, i fjol var motsvarande siffra tre av nio.

– Man skulle kunna dra i gång det här i vilken kommun som helst. På traditionella SFI-kurser fastnar många i grammatiska regler och får inte visa den kunskap de redan har. Här skapar eleverna ett bättre självförtroende, säger Jonas Kauppi.

klar

Artikellänk är kopierad

Mimmi Epstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro