ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SFI för piloter

Stockholm Mona Johansson · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En yrkesinriktad pilotundervisning i Göteborg för nyanlända invandrare har introducerat ett nytt koncept som ger bättre inlärning av svenska. Det handlar om en ny typ av SFI-kurs där man varvar svenskundervisning med praktik och yrkeskurser. Konceptet innebär att man fokuserar direkt på de kunskaper som personen har med sig från hemlandet. Och resultatet är positivt. En utvärdering har visat att nästan 85 procent av deltagarna klarar godkänd SFI-nivå. Detta är klart bättre jämfört med den traditionella SFI-utbildningen där så många som 35-40 procent inte når upp till godkänd SFI-nivå. - Man blir stimulerad att lära sig svenska genom att bli involverad i samtal inom sitt yrkesområde. Språkinlärningen sätts i ett samanhang och det ger ett bättre ordförråd, säger Birgitta Everås, arbetsförmedlare på enheten för nyanlända invandrare på AF Göteborg. Den här projektutbildningen har AF Lindholmen startat tillsammans med Vuxenutbildningen inom Göteborgs Stad. En av kurserna heter Yrkesförberedande SFI-Kombi och innehåller bland annat hemspråksstöd inom fordon eller teknik i kombination med SFI, svenska för invandare. Studieanordnaren är Lernia. Under 40 veckor kombinerar kursdeltagare teori med praktik. - Det finns bra motivation inom gruppen och alla hoppas på att få jobb eller vidareutbilda sig, Sven Grahm, utbildningssamordnare på Lernia. En av kursdeltagarna, Kingsley Edose, flyttade från Nigeria till Sverige 2003. - Under kortare perioder har jag haft jobb som städare och verkstadsarbetare, men den här utbildningen har öppnat ett framtidsperspektiv för mig, säger han. Sergio Londona är också positivt inställd till den här typen av yrkesutbildning. Från Colombia har han arbetserfarenhet kring maskiner och fordon. - Det är faktiskt ett bra sätt att lära sig svenska när man direkt kan koppla det till sin yrkesbakgrund. Ivica Celikovic

FAKTA: Förutom fordon/teknik, finns det också en yrkes inriktade SFI-utbildning inom handel/service. Även inom bygg-området finns det planer att starta en liknande utbildning. Kurserna är på heltid med aktivitetsstöd från Arbetsförmedlingen. Antagningen sker löpande. Under utbildningens gång kommer man att lära sig svenska språket i det yrkesområde man valt och praktisera inom samma område.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mona Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro