ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Shaima bar slöja – nekades bankjobb

Maria Forsström · 28 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Först var banken positiv till Shaima Mustafa som praktikant på banken men när bankchefen såg att hon bar slöja nekades hon platsen. 

Först var banken positiv till Shaima Mustafa som praktikant på banken men när bankchefen såg att hon bar slöja nekades hon platsen.  Foto: Urban Brådhe


Swedbankchef trodde inte att hon skulle verka pålitlig

klar

Artikellänk är kopierad

STUDERAR. Shaima Mustafa nekades praktikplats på Swedbank i Farsta för att hon bär slöja. En plats hon sökte som sommarmerit mellan sina studier i ekonomi och marknadsföring med inriktning på bankärenden. Men enligt bankchefen skulle kunderna tro att hon inte kunde vare sig språket eller jobbet om hade slöjan på.– Han frågade om jag skulle ha den på mig hela tiden eller om det var tillfälligt. Jag sa att nej, det är inte tillfälligt, det är religiöst, säger hon.

Tidigare i telefon hade han varit positiv över hennes svenska och ville se betyg. Väl på plats var det dock annorlunda.– Han sa bland annat att han inte var rasist men gammalmodig, och att det skulle kunna skada bankens image. Men jag var välkommen om jag tog av den.

Sjalen är av typen som täcker håret och nacken, men inte ansiktet. Shaima Mustafa har kontaktat både DO och Diskrimineringsbyrån, där hon fick stöd av Juan Fonseca som i onsdags skrev ett brev till Swedbanks personaldirektör med krav på en ursäkt. Till Metro säger presschefen Anna Sundblad att Swedbank har en tydlig policy att alla medarbetare oavsett ursprung, kön och sexuell läggning ska ha samma förutsättningar.– Vad gäller det här ärendet ska vi först svara på brevet, så jag kan inte gå in på det specifikt. Utredningen får visa om det var orimligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro