ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Shoppa världen över med finska Fruugo

Aron Andersson · 12 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Nils Forsblom är grundare av Fruugo som ska fungera som en kombination av en jämförelsesajt, online­butik­ och socialt nätverk.

Nils Forsblom är grundare av Fruugo som ska fungera som en kombination av en jämförelsesajt, online­butik­ och socialt nätverk. Foto: Henric Lindsten


klar

Artikellänk är kopierad

I dag avslöjar ett av nätets mest hajpade nystarter sin plan. Via finska sajten Fruugo ska du kunna köpa vad du vill, från vilket land som helst, och lita på att du inte blir blåst när det levereras till din dörr.

Besvikelsen blir stor när du upptäcker att gökuret du äntligen hittat i en schweizisk nätbutik inte kan levereras till Sverige. Där kommer finska Fruugo in i bilden, de vill skapa en internationell marknadsplats för webbaffärer. En av investerarna är Nokias förre vd Jorma Ollila. Det har gett sajten rejält hajpbränsle på nätets teknikbloggar. Och Fruugo har redan växt till ett företag på över hundra personer, utan att egentligen ha talat om vad de gör för någonting.– När jag började shoppa online sökte jag efter produkter, jämförde färg och storlekar och så vidare men undrade hur jag kunde göra samma sak internationellt, säger Nils Forsblom, grundare av Fruugo.Tjänsten är en kombination av jämförelsesajt, onlinebutik och socialt nätverk. Själva har Fruugo ingen försäljning utan fungerar lite som en virtuell galleria för redan existerande försäljare.– Om jag vill köpa Nike-skor, var börjar jag då? På en prisjämförelsesajt? Priset är egentligen oviktigt för mig, jag är mer intresserad av funktionaliteten. Det finns många barriärer i den vanliga köpkedjan, och ännu mer så internationellt, säger Nils Forsblom.Att tolka olika språk och översätta valutor är krångligt för den enskilde konsumenten menar han, något som Fruugo istället gör åt dig. Det är också du som väljer betalningsmetod. På samma sätt sorteras inte varorna nödvändigtvis efter pris, utan sådant som är viktigt för dig. I framtida versioner skulle det exempelvis kunna vara de koldioxidutsläpp som produkten och frakten medför.– Vi tror inte på priser, vi tror bara att det är ett av många attribut. Men användare vill veta om varan finns i lager, eller när de får hem den om de köper idag. Vi har en algoritm som placerar försäljarna i bästa möjliga ordning.Den första betaversionen av sajten släpps efter nyår och kommer då att finnas i Sverige och Finland. Att lansera en konsumentsida i en tid av ekonomisk oro är inget som skrämmer Nils Forsblom.– Jag personligen ser det som en tjänst som behövs. Människor slutar inte konsumera, de kommer alltid att köpa saker.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro