ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Shoppingen lika könsstyrd på nätet

TT · 4 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Våra affärer hemma framför datorn följer traditionella könsrollsmönster.Kläder och kosmetika attraherar mest kvinnor, medan männen köper mer elektronik och fordonstillbehör.

De flesta har tillgång till internet i dag, både män och kvinnor. Men ändå är det männen som både handlar mest på nätet och i störst utsträckning letar efter information om varor och tjänster.

Sextio procent av de som e-handlar varje månad eller ännu oftare är män, visar en undersökning bland 1 500 personer som gjorts på uppdrag av Konsumentverket.

Bara på en punkt är kvinnorna mycket mer aktiva än männen, i sökandet efter information om rättvisemärkning och produktinnehåll.

Möjligen återspeglar detta mäns och kvinnors beteendemönster i vanliga butiker. Men uppgifterna borde vara en väckarklocka för alla som vill sälja via nätet, tycker projektledare Helena Bergström på Konsumentverket.– Jag tycker att branschen borde fundera över om deras hemsidor är lika intressanta för kvinnor som för män. Om inte, finns en potential att attrahera fler, säger hon.

Hälften av de tillfrågade hade handlat via internet under det senaste halvåret. Biljetter till bio och konserter var den allra vanligaste produkten, därefter var det resor samt böcker, tidningar och prenumerationer.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro