ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Siavosh Derakhti: Vi måste satsa pengar på judars och muslimers säkerhet

Metro · 20 Feb 2015
Uppdaterad 19 Feb 2015

klar

Artikellänk är kopierad

gångerExtremismenterrorismenSiavoshDerakhtientreprenörfrämlingsfientlighetÅret har bara börjat och vi har redan sett terroristerna slå till flera , nu senast i Köpenhamn. och har ingen färg, nationalitet eller religion, och den drabbar alla, oavsett bakgrund. Det skriver , social och grundare av föreningen Unga mot antisemitism och .

Bör vi frukta år 2015?

Terroristerna har slagit till flera gånger, och året har bara börjat. Terrordådet i Paris, där journalister, judar och muslimer föll offer, terrordådet i North Carolina, mot tre muslimska studenter, och nu terrordådet i Köpenhamn, där en judisk vakt blev skjuten utanför stadens synagoga. Kanske lyckades mannen genom sin närvaro rädda åttio människor som firade bar mitzvah.

Han var en ung man som dog, inte bara för sitt folk, utan för frihetens skull. Den här gången var det synagogan som attackerades, i morgon kan det vara moskén. Vart är vi på väg? Den frågan ställer jag mig ofta.

Antisemitism och islamofobi måste tas på största allvar. Vi i Europa måste tyvärr satsa mer pengar på judiska och muslimska församlingars säkerhet. Vi behöver vara aktiva i frågorna och börja samarbeta. Om vi inte reser oss nu kan 2015 bli det mörkaste året på länge.

Attentaten i Köpenhamn inträffade tjugo minuter från min hemstad Malmö, där jag bor och är uppvuxen. Liknande saker hände för inte så länge sedan i Norge. Kan Sverige stå näst på tur? Vi hade en misslyckad terrorattack i Stockholm 2010. Hur mentalt förberedda är vi på en terrorattack i Sverige?

Jag driver den ideella föreningen Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet. Vi föreläser för tusentals elever på hundratals skolor, anordnar ungdomsträffar och utbildar folk till ungdomsambassadörer som ska fungera som unga ledare i samhället, som vågar stå upp för andra och göra skillnad. Vi gör studiebesök, anordnar utbildningsresor till förintelselägret Auschwitz-Birkenau och bjuder in överlevare som våra ungdomar får lyssna på. 

Terroristattacker drabbar alla människor oavsett bakgrund. Nu är häxjakten mot muslimer åter igång och jag som svensk muslim känner mig hotad och fruktar de goda människornas tystnad. Alla muslimer dras över en kam och kallas terrorister. Alla judar dras över en kam och får automatiskt skulden för vad ett annat land gör i krig och konflikt. Muslimer och judar får skulden för allt ont som händer i världen – och det räcker nu. Extremism och terrorism har ingen färg, nationalitet eller religion. Vi människor måste släppa okunskapen och sluta hata.

Det är ingen hemlighet att Sverige har misslyckats med integrationen. Alla har inte lyckats komma in i samhället, och det beror inte på att de inte vill, utan på det politiska systemet. Många är stolta över att vi är förebilder som tar emot många människor. Men det räcker inte att bara ta emot – vi måste alla hjälpas åt att ta hand om dem som kommer och ge alla samma rättigheter. Vi måste erkänna att vi misslyckats, göra om och göra rätt. Vi ska inte se våra medmänniskor som hot.

Sverige är mitt land, ditt land och allas vårt älskade land. Låt oss bygga det till möjligheternas land, på riktigt. Med kärlek, förståelse och tillit hela vägen.

Siavosh Derakhti

Social entreprenör och grundare av föreningen Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro