ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sibas erbjudande: Noll procents rabatt

Peter Lindholm · 14 Dec 2012
Uppdaterad 14 Dec 2012

Siba har inte bara slutat med rea. Hemelektronikkedjan har också slutat att betrakta rabatt som ett prisavdrag. Ett erbjudande på upp till 25 procent rabatt kan betyda en prissänkning på noll kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Siba och konsumenterna verkar ha olika syn på begreppet rabatt.
Siba och konsumenterna verkar ha olika syn på begreppet rabatt.Foto: Henry Lundholm

”Priskoll” blinkar det på Siba-vd:n Fabian Bengtssons klocka i tv-reklamen. Metro ryckte ut och gjorde en egen priskoll. I ett erbjudande till landets Visakortsinnehavare lockar man med ”exklusiva rabatter på upp till 25 procent på alla varor” om man handlar med sitt kort på Siba i vinter.

Men när Metro försöker utnyttja erbjudandet och köpa en digitalbox i kedjans butik i Sickla, Nacka, blir svaret: ”Det gäller inte den här produkten.”

Företagets kundtjänst bekräftar att så är fallet. På vissa varor är ”rabatten” bara noll procent.

– Det varierar alltså från 0–25 procents rabatt och är utformat efter inköpspriset, uppger Sofia på Sibas kundtjänst.

Siba anser alltså att noll procent rabatt är ett exklusivt erbjudande?– Det beror som jag sa på hur vårt inköpspris ser ut. Vissa produkter ligger lågt, så då lämnas ingen rabatt.

Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, reagerar starkt.

– Det känns som om konsumenterna blir lurade. Jag tycker att det är ohederligt. ”Upp till” är inte noll procent. Och står det upp till 25 procent på alla varor kan man inte undanta någonting. Man ska kunna göra en rimlig tolkning som kund, enligt marknadsföringslagen.

Hur ska en kund agera som råkar ut för sådant här?– I första hand ska man klaga i affären. Tala gärna om att det är ohederligt och tala om det för alla du känner, så får man stopp på sådana här ohederliga trick. 

Att anmäla till Konsumentverket hjälper inte för stunden. 

Marknadsföringslagen syftar mest till att stoppa framtida, upprepade försök. Det är bara i undantagsfall man utdömer till det som kallas för marknadsstörningsavgift. Rösta med fötterna istället. 

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro