ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SID 6: Årets deckarkomet - nu ska Jens Lapids succédebut bli film (OBS! Filmen är en nyhet)

Stockholm Peter Lindholm · 24 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Namn: Jens Lapidus Ålder: 32 år. Yrke: Biträdande jurist på en advokatbyrå. Familj: Fru. Bor: På Söder i Stockholm. Kuriosa: Klädmärket Lapidus grundades av Jens farfars farfar och farmor på 1800-talet, men såldes till Rappson på 1960-talet. Aktuell: Med kriminalromanen "Snabba cash" som sent omsider upptäckts av både kritiker och läsare.

BILDTEXT: Årets deckarkomet, juristen Jens Lapidus, har inga ambitioner att bli författare på heltid. Det är för tidskrävande att skriva böcker. Men någon gång i livet kommer han säkert att försöka skriva en till roman. Fast då kanske det blir science fiction istället för deckare. Foto: Urban Brådhe.

Innan årets slut kommer det ha getts ut 195 nya deckare i Sverige. Att sticka ut från mängden är inte lätt och därför är det kanske lite konstigt att en affärsjurist, som egentligen inte har några ambitioner att verka som författare, blivit årets deckarkomet. Jens Lapidus hade över huvud taget inga större förväntningar när han romandebuterade med "Snabba cash" tidigt i höstas. Istället för att göra PR för boken gifte han sig och åkte på bröllopsresa. Han var nöjd med den lilla uppmärksamhet som hans kriminalroman fick, och var knappast beredd på att intresset skulle explodera tre månader senare. Den fick högsta betyg av Magnus Utvik i SVT:S "Gomorron Sverige" och i Expressen kallade författaren Stig Larsson boken för "den mest initierade skildringen av Stockholms tyngre kriminella" som han läst. Han ansåg också att den gav en exakt beskrivning av bratsvärlden.

Nu pågår förhandlingar om att filmatisera romanen, som kom till efter att Jens Lapidus gått på skrivarkurs.

Kan man verkligen gå på kurs och lära sig bli deckarförfattare? - Jag tror inte att jag lärde mig skriva där, men jag lärde mig några knep och hittade min stil. Vi fick olika hemläxor: beskriv en brottsplats, beskriv en inre monolog i en mördares huvud, sådana saker. För mig var det en viktigt forum för att lära sig.

Vem var lärare? - Sören Bondesson (som själv skriver deckare och diktsamlingar, red:s anm). Han var väldigt bra och sporrade mig att skriva vidare.

Boken växte fram när du jobbade som tingsnotarie på Sollentuna tingsrätt. Hur mycket av handlingen är baserat på verkliga händelser? - Ingenting är direkt kopierat från verkligheten. Min stora inspiration från tingsrätten var mera detaljer, typ hur folk snackar, hur de klär sig, var de håller till någonstans, hur man förpackar kokain... men inga personer eller direkta grejer.

Men skärper sig inte folk när de står inför rätta? - Jo, de försöker, men man kan ändå höra liksom. Plus att jag läst typ promemorior, utdrag ur förhör och sådant.

Så huvudpersonerna - småfifflaren Jorge Salinas Barrio, torpeden Mrado Slovovic och bratswannabeen Johan Westlund - har inga verkliga förebilder? - Nej, de är rena fantasifoster. Men många ställer den frågan eftersom boken upplevs som väldigt trovärdig. Däremot jag tror att alla mina huvudkaraktärer innehåller mindre drag av mig.

När kom du på att Stureplan skulle vara navet? - Det kom jag på ganska snart, för Stureplan har fascinerat mig länge. Hela det här fenomenet med bratskulturen och Stureplan, hur det växt fram till ett nav och begrepp, inte bara i Stockholm utan hela Sverige. Och jag har med glädje studerat det på nära håll. Det intressanta är att olika världar möts där. Det är många olika grupper som vill vara någonting där.

Hur mycket har du själv levt i bratskulturen? - Ganska begränsat. Jag har naturligtvis varit ute på alla de där ställena, men inte i någon större utsträckning. Det är ganska lätt att göra research, det är ju ingen hemlig kultur på samma sätt som den organiserade brottsligheten. Det är bara att kolla Stureplan.se eller läsa lite böcker om överklassen i Sverige eller gå på de här ställena och titta hur de ser ut, hur de beter sig, hur de pratar.

Jag gissar att en filmatisering av "Snabba cash" väntar om hörnet. - Ja, jag har fått sådana erbjudanden och för diskussioner om det. De vill ju att man skriva på och ge dem rättigheter, men det har jag inte gjort än. Jag har så dålig koll på den branschen, det är en helt ny värld för mig.

Vilka vill du se i huvudrollerna? - Det har jag inte tänkt på, jag har så dålig koll att jag inte kan nämna några svenska skådisar. Däremot skulle jag gärna vilja att det blev en högklassig action med inslag av något djupare. Det låter kanske lite självgott, men det är lite så jag uppfattar min bok. Den skildrar ändå något som tidigare inte skildrats i Sverige.

Till vardags gillar du att snickra till komplexa inkråmsöverlåtelseavtal. Det låter lite... torrt. - Det är ju många som tycker att juridik verkar torrt och då särskilt affärsjuridik, men jag är ändå på en processavdelning så det är ganska kul. Jag håller på med olika tvister och skiljeförfaranden Det är en utmaning att arbeta med det, mycket analyserande, så det är träning för hjärnan varje dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro