ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SID 6 Janota

Stockholm Eric Ljunggren · 19 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

När Stockholms modevecka är slut går Nicole Janota in i framtiden. Just hennes sägs vara lysande. I vår tar hon examen från Beckmans och i går stylade hon en stor modeshow på Café Opera, med internationella och kommersiella varumärken. Gärna kommersiellt, men inte utan personlighet, säger hon själv. – När jag började var jag nog väldigt experimentell. Till mina arbetsprover gjorde jag en kollektion kläder av bindor och tamponger, haha. Man skulle inspireras av en tidsperiod, och jag valde kvinnornas frigörelse. Nu är hon mer kommersiell. Men det är viktigt att ha kvar roliga detaljer i kläder, säger hon. – Visst, det finns ett skandinaviskt mode, men jag kan inte längre se skillnad på ett plagg från Whyred, Pour eller Acne. Det är väl det svenskarna köper, men man anpassar sig för mycket efter kunden, tycker jag. • Men är det viktigt för dig att slå just i Sverige? – Jag undrar lite om det finns en marknad för mig. Alla säger alltid ”Nicole, du vet att Sverige inte är din marknad”, eftersom jag sensuella kläder, klänningar och mycket färg. Men jag hoppas att folk vill hitta det också. Hon är rädd för att sluta skolan, eftersom hon har pluggat hela livet och inte sett något annat än Stockholm, säger hon. Det är inte helt sant. Förra året praktiserade hon i USA hos Ralph Lauren. – Det var jättespännande, men väldigt hierarkiskt och amerikanskt på det sättet. Alla har sina positioner och när Ralph Lauren är på väg ropar alla ”he is in the hall!” och så. Men han själv var ödmjuk och hade fötterna på jorden. • Pratade du med honom själv? – Han hade sagt till mina handledare att de skulle presentera oss, men det gjorde de ju aldrig. Så till slut presenterade han sig själv. Men min bästa kompis där var kopiatorn, det var mest sådant jag fick göra. Fast det var bra att knyta kontakter och se hur allt funkar. Jag skulle gärna tillbaka dit. • Hur är det att gå i en kreativ klass, får man prestationsångest? – Vissa perioder är det ett helvete, är det stressigt kan folk vara så bitchiga. Det är konstant prestationsångest. Jag har mått mer eller mindre dåligt i tre år, haha. Man tycker att alla andra gör så fina saker hela tiden. • Vad kommer modeintresset från? – Min pappa är konstnär och kreativ, men samtidigt ett avskräckande exempel, haha. Jag har alltid tänkt ”jag ska minsann gå på universitetet”. Men samtidigt har jag vetat att jag vill göra något kreativt, fast kanske inte just mode. Jag har aldrig tänkt att mode ska bli ett jobb för mig.

Nicole Janota Ålder: 25 Bor: Aspudden, Stockholm Familj: sambo, mamma, pappa, bror. Mamma från Slovakien och pappa från Tjeckien. Favoritdesigner: “Det växlar, men jag gillar alltid Chloé och Prada”. Aktuell: Som avgångselev på modehögskolan Beckmans. I år vann hon ”Gallerian Fashion Awards”, där hon gjorde en kollektion för Twilfit. Just nu har hon kört fast med slutkollektionen. ”Jag funderar på att smita in på universitetet och sätta mig på föreläsningar. Det är där jag tänker bäst.”

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Eric Ljunggren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro