ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sidan 6: Adaktusson

Stockholm Peter Lindholm · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Namn: Lars Adaktusson. Yke: Journalist. Ålder: 51 år. Familj: Fru och två vuxna barn. Bor: Lägenhet på Norrmalm i Stockholm. Förebild: De amerikanska talkshowerna "Face the nation" (CBS), "Nightline" (ABC) och "Meet the press" (NBC). Aktuell: Har premiär för programmet "Adaktusson" i TV8 ikväll.

Efter nära 20 år på Sveriges Television har Lars Adaktusson, ett av tv-rutans mest kända ansikten, bytt kanal. I dag har han premiär på egna samhällsprogrammet "Adaktusson" i TV8.

Vad är du mest nöjd med efter alla dina år på SVT? - Jag är glad och känner en viss stolthet över att jag var med och startade ”Agenda”, att vi lyckades göra det till ett program som fick en rätt given plats i samhällsdebatten.

Känns det inte lite konstigt att behöva konkurrera med sitt skötebarn nu? - Jag ser det inte riktigt på det sättet. I viss mån kanske man gör det när det handlar om gäster och så, men inte i själva upplägget. Det här är ju egentligen ett intervjuprogram - på modern tv-svenska: en talkshow - men med samhällsinriktning. Kanalen ställer inte heller samma krav som när man är på SVT, till exempel när det handlar om opartiskhet. Det blir enklare på det sättet att driva en linje och i viss mån ta ställning i vissa frågor.

Vem har varit roligast att ställa mot väggen? - Det har alltid varit oerhört kul att intervjua Göran Persson. Han bjuder ofta på sig själv och slår inte igen dörren om någon fråga överraskar honom. Det föds ofta tankar, åsikter och politiska tankebaner när han sitter i intervjustolen. Han vågar säga saker som inte alltid är dragna i en stor regeringsapparat eller en partiprocess. Rent journalistiskt är det oerhört tacksamt, för man vet aldrig riktigt var man landar. Det är rätt få politiker som vågar göra det.

Ni väl utvecklat en egen jargong? - Ja, lite så är det faktiskt. Vi har ofta skämtat med varandra om vikt och sådant som andra skulle ta illa upp av. Han retas och psykas. Han kan komma och säga: "Hoppas det inte blir samma debacle den här veckan som det var förra", precis när man ska ut i sändning. Han har fått mycket kritik för sin hårda jargong, men jag har aldrig haft något problem med det. Jag tycker det är rätt kul, men det kanske beror på att jag har ungefär samma typ av humor själv.

Vilka produkter vill bli förknippade med ditt program? - Reklamdelen är jag inte inblandad i för fem öre. Jag har inte kollat, men det är kanske hårschampoo, haha.

Ja, din frisyr har engagerat många. Inte minst Rallygänget i P3, som spelat in låten "Lars Adaktussons frisyr". - Jag kanske spelar den någon gång i programmet, det vet man aldrig! Jag kommer ihåg när jag var programledare för en den första duellen mellan Göran Persson och Carl Bildt. Jag hade jobbat stenhårt och var väldigt nöjd. Morgonen därpå ringer en tittare och min första tanke var att det var någon som ville tacka för programmet. Hon sa att det var en viktig fråga, något som hon funderat länge på. "OK, låt höra", sa jag. Och då kom det: "Har du peruk?"

EXTRARUTA "Adaktusson ser för djävlig ut" Minuten innan ett direktsänt inslag för "Aktuellt" från Sarajevo 1997 gav dåvarande statsministern Göran Persson prov på skämtlynnet som han och Lars Adaktusson utvecklat bakom kulisserna. - Finns det inget smink här, frågar statsminister Göran Persson. - Nej, jag tror inte att dom har sånt här, svarar Adaktusson förvånat. - Synd det, du ser för jävlig ut!

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro