ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sidan 6: Carin Mannheimer

Stockholm Peter Lindholm · 31 Jan 2007
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Namn: Karin Mannheimer Yrke: Författare och regissör Ålder: 73 år. Familj: Två döttrar. Bor: I Göteborg. Aktuell: Med nya avsnitt av"Saltön", som börjar sändas i SVT1 i dag.

Tänk att få träffa sig själv i framtiden... Nej, lika trevligt som i reklamen för den där pensionsfonden skulle det inte bli om Clara Mannheimer mötte en ung upplaga av sig själv. -I början av min karriär var jag en liten sträng besserwisser och det är väl det värsta jag vet i dag. Jag skulle inte ha gillat mig själv som ung om jag träffade mig själv i dag. Det finns en bristande ödmjukhet i den attityden som jag inte gillar, säger Carin Mannheimer.

På ålderns höst har hon ändrat inställning och fått till stora tittarsuccéer som "Solbacken: Avd E" och "Saltön". Dramatiseringen av sistnämnda lockade 2,7 miljoner tittare härom året och fick halva Sverige att tala om människorna i det lilla skärgårdssamhället.

I dag börjar SVT1 sända fortsättningen. Det är fyra nya avsnitt som är baserade på Viveca Lärns två sista böcker i Saltö-sviten, "En fröjdefull jul" och "Sol och vår".

Hur kommer det sig att du gav dig i kast med "Saltön"? - Jag hade läst böckerna och tänkt att det här skulle nog kunna bli en ganska bra, rolig och underhållande tv-serie. Men jag hade aldrig tänkt att just jag skulle göra det förrän jag fick en förfrågan om jag ville dramatisera dem. Det var jätteroligt och jag blev kär i både karaktärerna och historien. Sedan blev jag lite svartsjuk och undrade vem fan som skulle regissera. Men så fick jag första tjing och sa ja direkt.

Är det någon karaktär som du är särskilt förtjust i? - Ja, MacFie.Men jag vet inte om det är MacFie eller Per Myrberg som jag är kär i, haha. Någon av av dem är det. Jag gillar den här buttre ensamvargen som vill vara för sig själv och som blir jävligt störd när folk kommer in och lägger sig i hans liv. Men som ändå inte kan låta bli när han blir kär i Sara (Hanna Bogren).

Du själv är väl mer utåtriktad. En riktig "tantpratare" numera? - Ja, det är sant. Jag pratar över allt, slår mig i slang med alla. Det är jätteroligt! Det kan handla om allt från vädret till huruvida bussen kommer eller att apelsinerna är fina just nu. Vad som helst alltså. Jag tycker det är fantastiskt, tycker det är ett tecken på att man lever i ett civiliserat samhälle.

Men så har du också kommit ut som skallertant! - Jaså? Ja, det händer att jag läser Svensk damtidning och kollar vilka som varit på kalas, vad de hade på sig och sådant. Jag är fruktansvärt nyfiken!

Det hade du inte vågat erkänna under 70-talet? - Nej, men jag är inte säker på att jag läste dem då. Däremot hade jag vissa problem med mitt enorma klädintresse på den tiden. Det fick jag hålla inne i garderoben om man säger så. Jag kunde inte komma ut ur den och visa vem jag var.

Vad händer härnäst? - Just nu har jag inga planer alls. Jag drömmer om att bli en excentrisk dam som säger konstiga och fula och ärevördiga saker. Annars så kan jag också tänka mig att bara vila och ha det skönt. Parasitera på samhället för första gången i mitt liv.

Du menar att du tar farväl med "Saltön"? - Nej, så känner jag inte. Men herregud, jag är 73 år gammal, någonstans måste man fundera på vad man ska göra när man är stor. Jag är lite sugen på att regissera teater. Eller så kanske jag äntligen skriver prosa, alltså något som inte måste spelas in. Jag har en ganska tjock pärm med olika idéer som jag ska titta på. Jag tänker i alla fall inte bara lägga mig ner och dö medvetet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro