ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sidan 6: En diplomat som inte tiger

Stockholm Peter Lindholm · 20 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Namn: Sten Rylander Yrke: Sveriges ambassadör i Zimbabwe. Ålder: 63 år. Familj: Två vuxna barn samt hustrun Berit, som arbetar på Unicef i Zimbabwe. Bor: I Harare samt i Uppsala. Aktuell: Hotas av utvisning från Zimbabwe efter att ha ryckt ut för att stoppa misshandeln av oppositionspolitiker i landet.

Svensk diplomati brukar vara något som verkar i det tysta. Sten Rylander, Sveriges ambassadör i Zimbabwe, är ingen svensk som tiger. Tillsammans med elva andra EU-diplomater besökte han i förra veckan polisstationer i Harare i syfte att få stopp på misshandeln av fängslade oppositionspolitiker. Nu har landets utrikesminister hotat med att utvisa honom och de andra diplomaterna om de fortsätter att "lägga sig i" vad som händer i landet.

Vad var det som fick er att rycka ut som ni gjorde? - Det kändes rätt att göra så just då. Vår avsikt var att få de ansvariga att inse att världen bryr sig om vad som händer. Den informationen vi hade var att väldigt allvarlig misshandel pågick. Vi var rädda för att de skulle bli ihjälslagna helt enkelt.

Normalt sett är det väl ett misslyckande om en ambassadör hotas av utvisning? - Ja, men det här är ett ovanligt exempel där man hotar en hel grupp, västambassadörerna.

Å andra sidan skiljer sig väl ditt jobb i Zimbabwe mot dina tidigare ambassadörsuppdrag i Afrika? - Ja, definitivt. Det är naturligtvis roligare att jobba i en positiv omgivning, där saker och ting går framåt och åt rätt håll. Som i Namibia efter sjävständigheten eller i Tanzania. Här är det raka motsatsen, allting går i princip åt fel håll och man får arbeta på ett annat sätt.

Nu tror inte biståndsministerna att hotet om utvisning kommer att verkställas. - Jag delar Gunilla Carlssons bedömning. Vi känner oss inte akut hotade nu, utan vi tror det här är en markering, ett försök att skrämma upp oss helt enkelt.

Men finns det någon risk att för att du ska utsättas för våld? - Nej, men man kan bli orolig när man hör negativa uttalanden från högsta håll, som när president Mugabe säger "West - go hang". Det finns ju ungdomsgrupperingar och milis som i sin blinda lojalitet till statschefen kanske tar honom på orden. Men det är många zimbabwier som står på vår sida i det här, som vill ha demokrati, mänskliga rättigheter och en återgång till normal ordning. De hejar hela tiden på det vi gör.

Vi har sett ganska otäcka bilder av de misshandlade, som ledaren för Rörelsen för demokratisk förändring (MDC) Morgan Tsvangirai. - Det är väldigt upprörande att sådan här misshandel förekommer i ett fritt, självständigt land. Och att övergreppen sker hos polisen. Det liknar apartheidregimens angrepp mot den demokratiska rörelsen i Sydafrika på 80-talet.

Det otäcka är ju att det är offentliga personer som drabbats. Hur illa råkar då inte okända medborgare ut? - Det är många som råkar illa ut här varje dag här. Den hårda linjen fortsätter ute i Harares förorter. Det är mycket som vi inte ser omedelbart, men vi har ett väldigt bra nätverk, vi får reda på det mesta.

Sverige ska aktivt verka för en normalisering av samhället i Zimbabwe. Vad tror du om utvecklingen i landet? - Jag är en professionell optimist. Man måste tro på en framtid här också. Zimbabwe är ett väldigt fint land, med underbara människor som vill förändra situationen de befinner sig i. Det ger en väldigt stark motivation till arbetet vi bedriver här.

EVENTUELL CITATRUTA "Jag har goda kontakter med alla som betyder någonting i dramat som utspelas här. Det ska en bra diplomat ha om man ska kunna vara med och påverka utvecklingen."

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro