ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sidan 6: "Lasermannen" har blivit transa

Stockholm Peter Lindholm · 19 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Namn: David Dencik Yke: Skådespelare Ålder: 32 år Bor: Nyss inflyttad på Söder i Stockholm. Familj: Föräldrar och två bröder, varav den ena egentligen är en kusin. Aktuell: Som transexuell i Pernille Fischer Christensens film "En såpa", som har biopremiär på juldagen.

För fyra år sedan fick David Dencik Dramatens flitstipendium efter att ha medverkat i 136 föreställningar under en säsong, men det var först i fjol som omvärlden fick upp ögonen för honom. Rollen som John Ausonius, i tv-serien "Lasermannen", blev hans stora genombrott. Nu har David lärt sig att gå i högklackat inför rollen som en annan udda figur, den transsexuella Veronica i bioaktuella "En såpa".

Du är ju jättesöt i kvinnokläder! - Tack, vad roligt! Haha. Det var kul att gå ut och köpa demr. Vi höll på en hel dag och shoppade runt för att hitta kjolar och toppar, högklackade skor och peruker.

Hur reagerade du inför det här rollerbjudandet? - Jag tänkte först bara: "Herregud!". Men det beror på att allt var lite omvänt. Jag fick egentligen inte reda på någonting om själva filmen, så när jag provfilmade var det som en ordinär heterosexuell man. Sedan sa regissören: Jag vill gärna att du gör den här filmen, men du ska veta några saker om din roll. Du ska vara transexuell, klädd som kvinna, vara prostituerad och knapra en väldigt massa piller". Det kom som en total chock!

Du gjorde ganska omfattande research innan du spelade lasermannen, var det likadant inför den här rollen? - Motsvarande. Det var väldigt omfattande förberdelsearbete i att hitta karaktären och sådana saker. Läste böcker om transexuella, träffade chefspsykiatrikern för Sexologisk klinik på Rigshospitalet i Köpenhamn. Vi hade också en transexuell referensperson, en kvinna, en före detta man, som hjälpte mig. Jag hade tusen frågor alltså.

Jag tänkt först att "Veronica" måste vara raka motsatsen till John Ausonius, men efter att ha sett filmen är jag inte så säker på det. De har många likheter. - Jag håller med. De är väsenskilda på sätt och vis , men de är ju lika på det sättet att deras egen självbild stämmer väldigt dåligt överens med andras bild av dem. Båda var väldigt upptagna av hur de ser ut. Båda två håller sig mycket hemma, och de är på nåt sätt polariserade gentemot alla andra människor.

Har du fått större förståelse för transexuella efter att ha gjort den här rollen? - Oh, ja. Alltså jag hade ingen förståelse alls för transsexuella tidigare, det var inget som ingick i mitt liv. Men jag är inte engagerad i deras sak, det vore falskt att säga det.

Nästa år är gör du huvudrollen i filmen "Ghetto", om en judisk änkeman som fattar tycke för en muslimsk kvinna från Pakistan. Det måste vara den film som ligger dig närmast rent personligt? - Ja,det är min bror (Daniel) som skrivit manuset och det är min gode vän Daniel Espinosa som regisserat. Den utspelar sig en del på den judiska skolan i Köpenhamn, där har jag själv har gått. Så jag känner igen väldigt mycket, även om det är inte min egen familjs historia.

Hur judiskt lever du? - Inte alls på något religiöst sätt, jag äter till exempel så gott som allt. Men jag känner mig väldigt judiskt, det är ju någonting jag är samtidigt som jag också är svensk. Fast jag är lite främmande inför julfirande, adventskalendrar, påskägg och sådant. Just nu blir jag ständigt påmind om att jag är jude.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro