ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sidan 6 måndag: Anna Sjödin ger sig inte skriver bok om krogbråket

Stockholm Peter Lindholm · 9 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Namn: Anna Sjödin. Yrke: Socionom. Ålder: Fyller 31 i april. Familj: Sambo. Bor: Hus i Umeå. Aktuell: Debuterar som kolumnist i Metro i dag.

Förra SSU-ordföranden Anna Sjödin ger sig inte. Hon anser sig fortfarande vara oskydlig till det omtalade krogbråket på Crazy Horse i Stockholm. Nu håller hon på att skriva en bok om händelsen, som ska presentera nya fakta om det inträffade.

Härom veckan förkunnade riksåklagaren att du inte bör få resning och din sak prövad på nytt. - Ja, men det är ju högsta domstolen (hd) som fattar beslutet. Men uppenbarligen är chanserna små, tittar man på statistiken är det i princip omöjligt (97 procent av alla ansökningar avslås, red:s anm). Men jag väljer ändå att förlita mig på att det finns en rättsäkerhet i det här landet. Nu är det ju vi själva, socialdemokraterna, som infört den här prövningsregeln, och det tycker jag är väldigt problematiskt. Men jag kommer att fortsätta göra allt jag kan för att bevisa att jag är oskyldig.

Men är det inte bättre att bara släppa det här, för att kunna gå vidare? - Hade det viktigaste för mig varit att behålla ett politiskt uppdrag, då hade jag nog hanterat det på ett annat sätt. Nu tror jag att det är bra att det hände. Det är klart att det har varit ganska tufft, men vi behöver debatten. Det är mängder av folk som har hört av sig till mig och som också anser sig ha blivit oskyldigt dömda för olika brott. Jag kan ju inte bedöma deras fall, men om det är så har vi ett problem som man behöver göra någonting åt.

Är din politiska karriär över? - Ser man politik som en karriärväg är man ute och cyklar. Politik är ett förtroende som man får från människor och det har man kanske under en period. Sedan kanske man inte har det. Man behöver inte vara arvoderad och ordförande för organisationen för att vilja och kunna förändra. Alltså jag har inte lämnat ssu, jag har inte lämnat partiet. Jag är fortfarande medlem och jag kommer fortsätta att engagera mig. Den här maktlösheten som jag upplevt gör att jag idag känner en ännu större politisk vrede.

Vad har du ägnat dig åt sedan du avgick? - Förutom att bada och sola? Jag har ju varit ledig ett tag, haha. Just nu håller jag på att skriva en bok om det som har hänt. Jag gör det för att jag vill att sanningen sak komma fram. Och den ska innehålla saker som inte har kommit fram tidigare.

Som vadå? - Ja... det får man läsa i boken. Det finns saker och det finns fakta som inte är kända.

Om det är som du säger är sant, är då det bästa sättet att presentera detta i en bok? - Men vad ska jag göra om jag nekas rätten att få pröva de här sakerna? Jag använder alla verktyg som jag kan. Jag kommer inte att ge mig heller vad gäller rättsväsendet. Jag kommer inte ens att acceptera att de säger nej i hd.

Vad ska du skriva om som kolumnist i Metro? - Jag ska lyfta fram orättvisor, därför att jag tror att det är det enda sättet man göra en förändring på. Jag kommer också att vara väldigt kritiskt mot mitt eget parti när jag tycker att det inte räcker till. Det kommer också att handla om hur vi är mot varandra och vilket ansvar man har själv för att bry sig och för att se andra människor.

Vad ska du ägna dig åt utöver skrivandet? - Jag ju utbildad socionom och jobbade tidigare med kvinnor som lever under hot, ett skyddsboende. Så på lång sikt är jag väl tillbaka inom socialtjänsten skulle jag tro.

När ska du göra comeback i politiken? - Jag har aldrig lämnat politiken!

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro