ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sidan 6 : Odenberg

Stockholm Peter Lindholm · 1 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Namn: Mikael Odenberg Yrke: Försvarsminister. Ålder: 53 år. Familj: Gift, fyra barn. Bor: På Östermalm i Stockholm. Aktuell: Med lagrådsremissen "En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet", som föreslår att staten ska få lyssna på dina telefonsamtal, läsa dina sms och din e-post.

Försvarsminister Mikael Odenbergs (m) förslag om att Försvarets Radioanstalt, FRA, ska ha rätt att avlyssna alla telefonsamtal, sms och e-post som passerar landets gränser har mötts av massiv kritik, även från egna partikamrater. Själv tycker tycker han att debatten varit missvisande och snedvriden. Mycket handlar om revirstrider och motsättningar mellan myndigheter, anser han och verkar inte vara särskilt skakad. - Jag framställs som busen som ska avlyssna allt och alla. Men det känns som mitt jobb på något sätt, säger Mikael Odenberg och tillägger: - I mina mer cyniska stunder har jag sagt att det spelar egentligen ingen roll vad vi skriver i lagremissen, jag kommer att slutföra den i alla fall.

Arbetet med att ge FRA rätt att spionerna på medborgarna, oavsett om de är misstänkta för brott eller ej, inleddes av företrädaren Leni Björklund (s). Signalspaningen i dag är i princip orgelerad. Odenberg vill göra lagstiftningen teknikneutral för att kunna att avlyssna all slags samtalstrafik.

- Det finns tre tre grupper av länder. De som lyssnar och har lagstöd för att göra det, de som lyssnar och inte har lagstöd, och så finns det länder som inte lyssnar för att de tycker att det är poänglöst. Vi vill gärna tillhöra den första kategorin.

Varför då? - Det är av nationellt säkerhetsintresse att kunna bedriva fungerande försvarsunderrättelseverksamhet. Det finns också ett behov av att reglera verksamheten, bland annat då för att föra in intergritetsskydd och insyn i verksamheten.

Men varför då denna häftiga kritik? - Debatten har inte utgått från hur förslaget ser ut, utan från en partsinlaga, vad Säpo påstår att den innehåller. En av de rader som Säpo lade ned tid på att kritisera var beredninsgprocessen. Det tycker jag är utomordentligt anmärkningsvärt. För är det någon myndighet i ett land som ska hålla sig på jävligt långt avstånd från de politiska processerna är det landets säkerhetspolis.

Vad tror du händer med förslaget när alla sagt sitt? - Det blir lite fånigt att spekulera i. Vi går vidare med ett stort mått av ödmjukhet och är inte låsta vid varje detalj. Jag hoppas få konstruktiva synpunkter från lagrådet och att vi ska kunna nå en bred enighet i Riksdagen.

Ändå verkar folk snarare skrämda än tryggade. - Ja, det kanske låter lite hotfullt. Men det är en felaktig bild som getts, att det skulle sitta män i trenchcoats och hattar med hörlurar på huvudet och lyssna på alla telefonsamtal, alla datasamtal, som bedrivs. Så är det ju inte. Det är ingenting man lyssnar av i realtid, utan det sker en automatisk avtappning, grundad på olika sökbegrepp . Det kan vara utländska adresser, kända täcknamn, språk, ja så många parametrar som möjligt för att informationshämtningen ska bli så träffsäker som möjligt.

Men är det ens praktiskt möjligt att bearbeta så stora informationsmängder i spammens tidevarv? - Det är inte så att man har bomb eller Usama bin Laden eller terrordåd som sökbegrepp, utan det görs mycket mer sofistikerat än så. Det handlar om att tappa av väldigt snävt med material, som sedan ska översättas, möjligen avkodas, värderas och så ska det göras en rapport på detta. Men sanningen är att det funkar.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro