ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SIDAN SEX Årets kock

Stockholm Patrick Ekstrand · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tommy Myllymäki lagar godast mat i Sverige – åtminstone när råvarorna består av unggris och skaldjur (dock inte i samma rätt). I går utsågs 28-åringen, som i vanliga fall jobbar på Stockholmskrogen Pontus by the sea och som har levererat recept till Metros läsare, till Årets kock i konkurrens med fem andra kockar. Finalen ägde rum på Grand Hôtel och bestod av två delmoment: En hemlig råvarukorg som visade sig innehålla skaldjur och en huvudrätt på unggris med valfria tillbehör.

>> Grattis! Hur känns det? Känslan är fantastisk. Jag är fortfarande lite omtumlad, jag trodde inte att jag skulle vinna. Jag var rätt säker på att Tom [Sjöstedt på restaurang Selleri i Stockholm] som kom tvåa skulle vinna. Han var lugn och stabil och jag var väldigt ostabil i min matlagning. Jag var inte 100 procent... rätterna smakade bra, men det var krampaktig matlagning – den där sista känslan var inte där. Det var raka linjer och väldigt trist. Det kändes som om jag gjorde det för enkelt, men det visade sig att så var det inte.

>> För enkelt? Kan mat bli för enkel? – Nej, men jag sa redan kvällen innan behåll det här enkla. Det gjorde jag, framför allt när det gäller råvarukorgen. Men det var två skaldjur att koka och spisen var väldigt liten och grisen måste få plats på spisen och jag började tänka "tar inte det här slut snart?" Jag höll på att gå därifrån när det var en timme kvar.

>> Du har ju lagat mat åt Metros läsare. Kan man laga rätterna som du tävlade med hemma? – Råvarukorgen, absolut. Det är verkligen enkelt. Det kan man göra om man är hyfsat intresserad av matlagning. Unggrisen skulle jag inte ge mig på själv ens en gång hemma. Det är väldigt mycket arbete.

>> Vad kan du inte klara dig utan i köket hemma? Och säg inte "En bra kniv"... – Salt.

>> Vilken sorts salt? Vissa kockar har ju specialblandningar. – Vanligt salt. Om man kokar grönsaker utan salt och om man kokar kött utan salt så smakar det ingenting. Använder man salt och peppar får man oftast ett bra resultat. Att krydda är A och O.

>> Vad är tristast i köket? – Slentrianjobb som att skära 20 liter morötter i en visss storlek. Jag får väldigt mycket kryp i kroppen av sådant. Jag tycker om att göra projekt och sedan gå vidare, gärna byta meny ofta.

>> Men nu när du har blivit årets kock lär du inte behöva skiva morötter? – Nej, nej. Nej. Tyvärr är jag en sådan svag människa. Trots att jag är chef på min restaurang gör jag också morötterna och plockar salladen och sådana grejer för att hjälpa killarna. Eller inte hjälpa killarna – det handlar om att hjälpa till att göra kvällen till en bra kväll så att gästerna får bästa möjliga upplevelse. Köket är restaurangens hjärta. Ligger man efter på att skära morötter så får man ta och göra det. Jag ser inga problem med det.

>> När kvällen är över, tar du med dig rester hem eller går du och käkar snabbmat? – Nej, jag äter ingenting efter service. Jag brukar avsluta kvällen med en kopp tre eller några glas blodapelsinjuice.

>> Vilken sorts snabbmat föredrar du om du måste få i dig nåt på stan? – Det finns en grym korvmoj på Nybrogatan där vi äter väldigt ofta. Jag vet inte vad han heter, men han har grymt bra internationella korvar. Korv med surkål i en baguette... det är riktigt bra för 45 spänn!

Namn: Tommy Myllymäki Yrke: Köksmästare på restaurang Pontus by the Sea i Stockholm. Ålder: 28 år. Familj: Flickvän Bor: I Enskede i södra Stockholm. Aktuell: Korades i går till årets kock 2007.

Favoritredskap: Kniv. Favoritkryddor: Salt, timjan och svartpeppar. Bästa snabbmat: Korv. Värsta matupplevelse: Torkad tunga i Moskva. Bästa kokbok: Thomas Kellers "French Laundry Cookbook". Drömgäst: Madonna

Vinnarrätterna: •"Senaps- och silverlöksglaserad skinka, korv av rostad sida samt varm sylta av lägg och persilja serveras med syrad majrova, citrongrönt och frasig jordärtskockspotatis smaksatt med rökt späck samt steksky" (förberedd på temat "Rustik elegans"). • "Havskräftor och musslor med citron och vitlök, mörbräserad fänkål, apelsinkokta morötter och saffran- och havskräftssås." (skapad av på förhand hemliga råvaror)

"Mästerligt och äkta! En kock med envishet, ödmjukhet och modernt handlag. Resultat: Ett lyft för den svenska unggrisen och skaldjuren i råvarukorgen. Vinnaren har förvaltat och utvecklat smakerna med moderna tekniker. Allt andas glädje, harmoni och kärlek." Juryns motivering.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro