ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

sidan sex Ludvig Lindström

Stockholm Peter Herkel · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ett friskt djur är mer värt än ett sjukt barn. Det är kärnan i moralteorin utilitarism, hävdar kritikerna. Fel. Det handlar om att maximera alla varelsers lycka och reducera lidandet, anser djurrättsprofilen Ludvig Lindström. Han är ordförande för nystartade Charity International som är världens första utilitaristiska organisation. Hur är man utilitaristisk? – Vi anser att meningen med livet är att vara så lycklig som möjligt. Därför ska man försöka se till att ens agerande i alla situationer får bästa möjliga konsekvens för alla inblandade parter. Även ur ett långsiktigt perspektiv. På vardaglig nivå kan det vara välja närproducerade varor när du handlar och att behandla andra människor empatiskt. Vem avgör vad som är bäst för alla? – Vi baserar allt på vetenskap. Med hjälp av forskare ska vi ta fram underlag till allmänheten och beslutsfattare om hur man lever så etiskt och utilitaristiskt som möjligt. Du tycker inte att det är alltför inhumant ? – Nej det handlar om att skapa lycka för alla. Vad ska Charity international mer göra? – Vi ska vara ett opinionsorgan som förmedlar information om var i världen det är störst lidande. Vi prioriterar att bekämpa miljöförstöring, djurplågeri och skapa fred. Du talar om globala frågor men sitter i en tvårummare i utkanten av Malmö. – Målsättningen är att bygga kontaktnät över hela världen. Jag har rest runt i USA och pratat om organisationen. Och vi har nära kontakt med den australiensiske filosofen och utilitaristen Peter Singer. Att döda ett handikappat spädbarn är inte moraliskt jämställt med att döda en person. Det är ett välciterat stycke ur Singers bok ”Praktisk etik”. Hur ställer ni er till det? – När citatet tas ur sitt sammanhang så är det väldigt kontroversiellt. Alla kännande varelser är lika mycket värda. Självklart ingår handikappade och sjuka. Men när en människa lider så mycket att livet inte är värt att leva så är vi för aktiv dödshjälp. Därmed likställer ni djur med människor? – Enligt vetenskapen så är djuren lika kännande individer som oss människor. Därför måste djuren ingå i omsorgscirkeln. Vatikanen har tidigare basunerat ut att antikrist är djurrättsaktivist. Varför är kyrkan så rädd för er? – Just för djurfrågan. Men även för att vi inte anser att livet alltid är heligt. Det är inte etiskt att låta en person som aldrig kommer återhämta sig från sitt lidande leva vidare. Då är det bättre att ge en spruta så att personen somnar in för gott.

Fakta Kända utilitarister: Framlidna filosofer som John Stuart Mill och Jeremy Bentham. Den svenske filosofen Torbjörn Tännsjö och den omdebatterade australiensaren Peter Singer.

Namn: Ludvig Lindström Ålder: 31 Bor: Malmö Familj: Flickvännen Karin Nivér som han träffade i en bur på Sergels torg i Stockholm. Kuriosa: Utsedd till Europas näst sexigaste vegetarian av djurrättsorganisationen Peta. Demonstrerar gärna naken mot pälsindustrin. /Peter Herkel

Foto Kinga Lezanska Sjölin

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Peter Herkel
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro