ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SIDAN SEX:Forskare som dansar loss med Bill Clinton

Stockholm Jenny Andersson · 2 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Två år i rad har doktoranden Mohammed Homman vunnit Stockholms stads uppfinnarstipendium. Efter första utmärkelsen grundade han bioteknikföretag Vironova AB för att kommersialisera sin idé. I tisdags fick han priset igen för sitt nya läkemedel mot herpes. Detta är inte första gången som den unge uppfinnaren blivit uppmärksammad för sina framsteg. 1998 var blev han inbjuden den ”amerikanska nobelfesten” Academy Achievements. - Det var kul att dansa mellan Bill och Hillary Clinton och stå och skuffa till Aretha Franklin på scen tillsammans med konstnärer och skådisar som gjort något häftigt eller bra. Kan du förklara din första uppfinning för oss som inte är forskare? –Ok, fyra års studier på fem sekunder skulle kunna låta så här. Jag har utvecklat en teknik för att analysera virustillväxten. Vi fotograferar viruscellernas utveckling med en finare digitalkamera, så kallat elektromikroskopisk teknik. Sedan skapar vi mallar på virusets utveckling genom att sammanställa en massa bilder. Tekniken kan man använda på alla sorters virus. Kartläggningen är viktig för kunna hitta ett läkemedel som kan angripa viruset i startgroparna. Din andra uppfinning? – Jag använde då min första uppfinning för att utveckla en läkemedelssubstans som kan angripa herpes med en helt ny verkningsmekanism. När kommer det nya läkemedel ut på marknaden? – Det tar nog cirka 15-20 år och lika många miljoner. Först måste det patenteras och sen måste det prövas på testgrupper. I dag finns det bara 10 företag i världen som har resurserna till att framställa läkemedel. Så det vi gör såna som jag är att fylla på dessa företags ”pipelines” med patenterade idéer. Vi har påbörjat samarbeten med storföretag och investerare, vilka är fortfarande hemligt. Wow, skulle du själv säga att du är ett geni? Nej, hehe, men jag jobbar ihop med genier. Är inte alla uppfinnare genier? –Jag har precis själv börjat förstå den där definieringen. Antagligen är det så att man blir uppfinnare när man som forskare tillämpar sin uppfinning i praktiken. Genier jag vet inte men alla uppfinnare är precis som forskare kreativa och intelligenta människor som brinner för något. Jaså, jag som alltid trott att forskare var tråkiga. – Nej, forskare är mycket trevligare än vad folk tror, det där att man skulle vara tråkig är en allmänt förvrängd bild. Sen kan de i och för sig framstå som insnöade och upptagna eftersom de är så stressade. Du har marockanska rötter kan det vara anledningen till att du inte är så stel? – Min pappa är från Marocko men jag är född och uppvuxen i Nacka, så det har nog inte påverkat mig så mycket. Men jag är ganska rastlös av mig.

JENNY ANDERSSON [email protected]

FAKTA Namn: Mohammed Homman Ålder: 32 år Familj: Fru Maria, Ida, 2 år, Lejla i månad. Bor: Nacka Intressen: God mat, vin och trevligt umgänge. Utbildning: Filmag kemi och Filkand Biologi på Uppsala Universitet. Karriärkliv: Pappa, Make, VD. Och förhoppningsvis inom snar framtid Doktor när avhandlingen med de båda uppfinningarna disputeras. Aktuell: Som pristagare till Stockholms stads uppfinnarstipendium för andra året i rad. Om 10 år? Då är företaget ett internationellt läkemedelsföretag.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Jenny Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro