ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Signell om skadeoron kring stjärnan: "Skulle försämra våra chanser radikalt"

Filip Häggberg · 17 Nov 2018
Uppdaterad 17 Nov 2018
Isabelle Gulldén skadade foten med sju veckor kvar till EM men räknar med spel. Henrik Signell berättar om oron när han fick skadebeskedet.

Isabelle Gulldén skadade foten med sju veckor kvar till EM men räknar med spel. Henrik Signell berättar om oron när han fick skadebeskedet. Foto: Patrik C Österberg/IBL/Getty


Det leende landslaget” spelar EM-premiär mot Danmark om knappt två veckor. Då inleds jakten på medalj efter fjärdeplatsen i VM i fjol. ”Vi vill få en högre lägstanivå i allt vi gör”, säger förbundskapten Henrik Signell.

klar

Artikellänk är kopierad

1993 kom Sverige sexa – handbollsdamernas bästa resultat i ett världsmästerskap i historien. Fram till förra året.

Henrik Signell gjorde sitt första VM från tränarbänken och Blågult tog sig hela vägen till semifinal.

Nu, ganska exakt ett år senare, väntar ett nytt Europamästerskap. I EM har Sverige under 10-talet tagit både silver (2010) och brons (2014), men i Signells debut 2016 tog det slut i mellanrundan.

Nästa fredag väntar Danmark i gruppspelspremiären, innan EM-äventyret fortsätter mot Serbien och Polen.

Ett getingbo, enligt Signell.

– Vi behöver ligga på en hög nivå i alla delar. Försvarsspelet, målvaktsspelet, kontringsspelet och i det uppställda anfallsspelet. Det är så pass bra lag att det inte finns en nyckel eller en sak som måste stämma – vi måste bara bra över hela planen i 60 minuter för att slå de här lagen, säger han.

”Det är lite av vår styrka”

VM-succén till trots vet förbundskaptenen att det finns saker hans lag kan förbättra.

– Klart att det finns saker som vi kan göra bättre, men jag tycker att det pendlar. Ibland är det försvarsspelet vi kan förbättra och ibland är det anfallsspelet. Vi jobbar såklart med att få en högre lägstanivå i allt vi gör. Spelarna individuellt, men också vi som lag. Vi är duktiga taktiskt och att hålla oss till spelidén, det är lite av vår styrka. Att vi är flexibla och taktiskt skickliga, och det kommer fortsatt bli viktig för att gå långt, säger Signell.

En högre lägstanivå kan bli nyckeln till framgång?

– Ja, det är det. Man har inte råd med svackor mot så här bra lag.

För att medaljdrömmen ska leva vidare efter gruppspelet måste Sverige komma bland de tre bästa. Därefter väntar ett nytt gruppspel – mellanrundan – dit lagen tar med sig poäng från matcherna mot övriga lag som går vidare. I den gruppen, som innehåller sex lag, måste Sverige komma bland de två bästa för att nå semifinal.

Fjärde bäst i världen i fjol. Kan ni bli bäst i Europa nu?

– Det finns ingen som inte tror att vi kan vinna ett mästerskap, då skulle man inte vara här och jag skulle vara fel man på fel plats om jag inte trodde det var möjligt.

Henrik Signell har tagit ut en rutinerad trupp till EM. Carin Strömberg, Jenny Alm, Johanna Westberg och Sabina Jacobsen var alla med under VM-succén i fjol.
Henrik Signell har tagit ut en rutinerad trupp till EM. Carin Strömberg, Jenny Alm, Johanna Westberg och Sabina Jacobsen var alla med under VM-succén i fjol.Foto: Getty Images

Truppen då? Den bjöd inte på några större överraskningar, och i princip samtliga spelare har varit med i mästerskap tidigare. Kontinuitet är viktigt i handboll, menar Signell.

Enda undantaget är Skurus högersexa Mathilda Lundström, som får göra mästerskapsdebut.

– Det känns otroligt roligt. Jag fällde några glädjetårar och hoppade av glädje när jag fick reda på det.

– Spelarna är otroligt skickliga, alla är proffs. Krigarvilliga, jobbar alltid för lagets bästa, fortsätter Lundström.

”Bellas” skada oroade

Det stora frågetecknet skademässigt är den största stjärnan, Isabelle Gulldén. Mittnian skadade foten med sju veckor kvar till EM, men räknar med att vara helt spelklar till premiären.

Signell var inte helt lugn när han fick höra om skadan, berättar han.

– Klart att jag blev orolig. Det är en oerhört viktig spelare för oss som betytt väldigt mycket, och ett mästerskap utan ”Bella” skulle försämra våra chanser ganska radikalt. Men nu ser det ljust ut och jag har en väldig god förhoppning att hon ska kunna vara med.

EM avgörs i Frankrike och pågår mellan 29 november och 16 december.

pil
Sveriges trupp till handbolls-EM

Målvakter: Filippa Idéhn, Johanna Bundsen

Vänstersex: Loui Sand, Olivia Mellegård, IK Sävehof

Mittsex: Linn Blohm, Anna Lagerquist

Högersex: Daniela Gustin, Mathilda Lundström

Vänsternio: Jamina Roberts, Jenny Alm, Johanna Westberg

Mittnio: Isabelle Gulldén, Carin Strömberg

Högernio: Nathalie Hagman, Hanna Blomstrand

Försvar: Sabina Jacobsen

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro