ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sigtunaelever döms för misshandel

Elina Bratt Lejring · 22 Feb 2013
Uppdaterad 22 Feb 2013

Foto: Scanpix


Fem före detta elever på Sigtunaskolan döms för misshandel av en yngre elev. – Det viktigaste är att de blev fällda och att man trott på vad målsägande berättat, säger åklagare Yngve Rydberg till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Straffet för samtliga blir villkorlig dom och samhällstjänst i mellan 75 och 160 timmar. Yngve Rydberg är nöjd med domen och hoppas att den kommer ha en avskräckande effekt för elever på internatskolor i framtiden.

– Jag tror att den här domen ger råg i ryggen åt skolledningen att kunna tala om vad som händer om man gör på det här sättet, säger han till TT.

Det var en enig tingsrätt som klockan tio i dag avkunnade domen. Förutom samhällstjänst ska de dömda även betala ett skadestånd till eleven på 28 600 kronor för kränkning samt sveda och värk. Det skriver rådmannen Mikael Swahn i ett pressmeddelande. Enligt Mikael Swahn togs hänsyn till de åtalades låga ålder när de begick brottet. 

Enligt den nu 17-årige eleven inträffade händelsen på  Sigtuna humanistiska läroverket, SSHL,  under hösten 2011. Pojken blev då nedkallad till en källare på skolan. Där ska han ha blivit nedtvingad på knä av fem tredjeårselever. De äldre eleverna ska därefter ha straffat honom med slag och sparkar när han inte lyckats fånga bollarna i munnen. Han ska även ha straffats genom att tvingas göra armhävningar. 

Åklagare Yngve Rydberg beskriver misshandeln som ovanligt grov och hänsynslös. 

Enligt de dömda männen handlade det inte alls om misshandel. De nekar till brott och kommer att överklaga domen.

Tingsrätten bedömer 17-åringens historia som trovärdig och har enligt TT svårt att se att pojken skulle ha något att vinna på att ljuga om det inträffade.

klar

Artikellänk är kopierad

Elina Bratt Lejring
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro