ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Silikoslarmet: Ingen såg att jag drabbats”

Metro · 28 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Sven Johansson och Tommy Schölin har fått diagnosen silikos.

Sven Johansson och Tommy Schölin har fått diagnosen silikos. Foto: KATJA ALDERETE, Dagens Arbete


Sven Johansson fick den svåra sjukdomen redan 1985

klar

Artikellänk är kopierad

ARBETSMILJÖ. Arbetare vid Skånes stenbrott har under 15 års tid exponerats för höga kvartshalter. Men trots att de höga halterna kan leda till den allvarliga lungsjukdomen silikos har Arbetsmiljöverket inte agerat. I stället var det Centrum för yrkes- och miljömedicin, YMK, i Lund som slog larm sedan två silikosfall upptäcktes, skriver Dagens Arbete. – Det är mycket anmärkningsvärt att Arbetsmiljöverket inte reagerat tidigare, säger Maria Hedmer, yrkeshygieniker på YMK, till tidningen.

Företag som jobbar med kvartshaltigt damm är skyldiga att utföra mätningar och skicka in resultatet till Arbetsmiljöverket. Trots inkomna rapporter har ingenting hänt.– Att vi inte agerat beror på att vi haft andra prioriteringar. Det är en resursfråga, säger Mats Ryderheim, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverkets distrikt i Malmö.

Sedan flera silikosfall i Skåne uppmärksammats under de senaste åren har Arbetsmiljöverket besökt ett 30-tal företag i stenindustrin och ställt krav på åtgärder. Företag som inte skickat in lagstadgade mätningar har åtalsanmälts. Hittills har sju åtta företag anmälts till åklagare.

De pensionerade stenarbetarna Sven Johansson och Tommy Schölin är två av de tiotal personer som fått diagnosen silikos de senaste åren. Gamla röntgenplåtar visar att Sven Johansson från Kristianstad har haft silikos i lungorna sedan 1985.– Vi lungröntgades vart femte år. Men ingen såg att jag var drabbad så tidigt. Hade jag vetat det hade jag slutat jobba i stenindustrin, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro