ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Silk Road-langare åtalas för grovt narkotikabrott

Evelina Olsson · 16 Apr 2014
Uppdaterad 16 Apr 2014

Foto: Polisen


De två männen från Helsingborg misstänks ha sålt narkotika till ett värde av 1,9 miljoner kronor på den ökända och numera stängda sajten Silk Road. Nu väcks ett unikt åtal mot männen vid Helsingborgs tingsrätt.

klar

Artikellänk är kopierad

De åtalade Helsingborgarna var aktiva i ett halvår på sajten ”Silk Road”.
De åtalade Helsingborgarna var aktiva i ett halvår på sajten ”Silk Road”.Foto: TT

Enligt åtalet ska männen, 34 respektive 29 år gamla, ha sålt narkotika vid omkring 1880 tillfällen under det halvår de var aktiva på sajten under namnet ”SweExpress”. Enligt åtalet har det i huvudsak rört sig om cannabisförsäljning men också en större mängd narkotikaklassade tabletter och mindre kvantiteter av Subutex, Ketamin och MDMA. Betalningen ska ha skett i internetvalutan Bitcoins. – Det här är ett unikt åtal och vad vi känner till finns det inget liknande fall av samma omfattning där handel med narkotika har bedrivits på internet, säger Jimmy Arkenheim och Stefan Steiner spaningsledare på länskriminalavdelningen vid Polismyndigheten i Skåne.

Det antalet överlåtelser som männen misstänks för har beräknats utifrån omdömena på sajten. En filmad provokativ åtgärd i form av ett köp från ”SweExpress” styrker enligt åklagaren att antalet överlåtelser och mängden narkotika kan beräknas utifrån omdömena. Den provokativa åtgärden resulterade i att beställd mängd narkotika levererades.

Bland de övriga bevisningen mot männen finns bland annat information som påträffats i deras beslagtagna datorer. Utredarna har också gjort en jämförelse mellan två bilder på SweExpress försäljningssida där man ser en bordsskiva av samma typ som funnits i 29-åringens bostad.

Ett annat av bevisen för verksamhetens ”yrkesmässiga omfattning” är förpackningsmaterialet som hittats i 29-åringens bil. Åklagaren har även åberopat spaningsfilmer och avlyssnade telefonsamtal.

Under utredningen har drygt 151 000 kronor beslagtagits från den 34-årige mannen. Inom kort väntas även åtal i ett flertal liknande ärenden, meddelar Skånepolisen på sin hemsida. 

FBI har släckt ner langarnas favoritsajt

29-åring sålde knark på Silk Road

Åtalas för penningtvätt av bitcoin

Så lätt får unga tag på knark på nätet

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro