ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Silvana Imam: Den känsliga sidan av mig har inte visats i medierna”

Fredrik Tideman · 15 Sep 2017
Uppdaterad 15 Sep 2017
 »De sa vi vill filma dig ett tag, kan vi följa med dig några dagar? Det blev tre veckor, tre månader, tre år…«, säger Silvana Imam om inspelningen av dokumentären «Väck mig när ni ­vaknat«.

 »De sa vi vill filma dig ett tag, kan vi följa med dig några dagar? Det blev tre veckor, tre månader, tre år…«, säger Silvana Imam om inspelningen av dokumentären «Väck mig när ni ­vaknat«. Foto: Dzenita Mesic


Silvana Imam på scenen: Bomberjacka, rånarluva, megafon, attityd. När dokumentären »Väck mig när ni vaknat« har premiär är det en ny sida av Silvana Imam som tittaren kommer att få möta.

klar

Artikellänk är kopierad

– Den känsliga sidan av mig har inte fått visas i medierna, för det har inte genererat klickbaitrubriker. Det har alltid varit Silvana: Feminist! Krossa patriarkatet! Allt det där är hundratjugoåtta miljoner procent jag men det finns också en annan sida som är lugnare och känsligare, inte så stark, säger Silvana Imam.

Är du beredd att släppa fram den sidan mer?

– Nej, haha. Eller jo, jag måste. Annars får folk en onyanserad bild av mig och det vill jag inte.

Det var när en video till jj:s remix av låten »I•M•A•M« skulle spelas in som Silvana Imam kom i kontakt med de tre ­filmarna som gjort dokumentären »Väck mig när ni vaknar«. Det slutade med att de fångade tre år av hennes karriär.

– De sa vi vill filma dig ett tag, kan vi följa med dig några dagar? Det blev tre veckor, tre månader, tre år…

Hur var det att att ha tre personer som följde dig så länge?

– Skitjobbigt. Det är ett under att vi är vänner i dag. Det var inte alltid enkelt under den här processen.

Första gången Silvana såg filmen i sin helhet var när den förhandsvisades på Way out west i augusti.

– Jag satt och skakade och tänkte det här händer inte, och det var 900 personer runt mig. Det var hemskt.

Hur var responsen från publiken?

– Jag har aldrig varit på en filmvisning där folk ställer sig upp och dansar under filmen. När det var konsert på duken var det konsert i publiken. Det var fett, folk är så fina.

Silvana Imam släpper två nya låtar i september.
Silvana Imam släpper två nya låtar i september.Foto: Dzenita Mesic

När Silvana Imam kommer till Metros redaktion för att intervjuas är det ganska exakt ett år kvar till valet. Ämnen som antirasism och hbtq-frågor har alltid funnits i hennes musik och hon beskriver det själv som att politiken genomsyrar hela livet.

Känner du ett ansvar att säga vad du tycker, med den plattformen du har?

– Självklart. Det är inte för att jag är artist, det är för att jag är människa. Hur kan en människa inte känna medmänsklighet? Nästa gång en artist säger «jag sysslar inte med politik« kommer jag säga »du sysslar inte med medmänsklighet«. »Politik« är liksom inte besluts­fattande i riksdagen, politik är varje beslut du tar och hur du väljer att se på människor och världen. Jag tvivlar på att någon inte gör politik.

Förutom att »Väck mig när ni vaknat« har premiär i september kurerar Silvana också utställningen »Nonsense warrior« på Scenkonstmuseet i Stockholm under hela månaden, och släpper två nya låtar som hon också spelat in videos till.

– Jag skulle nog inte bara kunna göra musik. Jag tycker om att ha projekt och att jobba med andra människor.

Silvana Imam beskriver dokumentären som en chans att stanna upp, tänka och känna efteroch fundera på hur de kommande åren ska se ut.

– Det känns som att jag har uppnått jättemycket av det jag har velat uppnå. Många drömmar har slagit in. Men jag känner också att jag bara har börjat, jag är inte klar på något sätt.

Silvana Imam om…

… utställningen »Nonsense warrior«»Det är mina tre år som manifesteras på olika sätt. Allt som jag kämpat för, brinner för och som jag tycker är snyggt. Själva utställningen är i ständig förändring och på torsdagar kommer vi att ha warrior workout, då kommer två personliga tränare att leda pass. Nonsense warrior går ut på att »call out the bullshit«, allt från fake news och annat som medier och tidningar dagligen utsätter oss för.«

… managementbolaget RMH som lade ner i maj»Det handlar om att jobba på ett nytt sätt bara, men det är fortfarande samma och lite fler artister (i Trans94 som ersatte RMH). Det är en väldigt speciell relation jag har med de människorna. Alla älskar verkligen det de gör. Babak, min manager, har varit jätteviktig. Vi pratar varje dag, han stöttar mig.«

Håkan Hellström och Silvana Imam.
Håkan Hellström och Silvana Imam.Foto: Skärmdump/Youtube

… att gästa Håkan Hellströms turné»Det är ju den största turnén som görs i Sverige, så många människor som jobbar bakom scenen. Riktigt mäktig upplevelse att se, coolt att se så mycket människor på Stadion och Ullevi.«

pil
Blev filmad under tre års tid

Namn: Silvana Imam

Ålder: 30 år.

Gör: Rappare som slog igenom med EP:n »När du ser mig – se dig« 2014. Släppte fullängdaren »Naturkraft« 2016. Har bland annat vunnit en Grammis för Årets artist (2016) och blivit utsedd till Årets homo på QX Gaygalan (2015).

Aktuell: Med dokumen­tären »Väck mig när ni vaknat«, där filmarna Mika Gustafson, Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis följt henne under tre år. Filmen har biopremiär 15 september.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro