ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Silverbullit gör dansmusik

Metro Riks Patrik Wirén · 4 Jul 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Silverbullit gör dansmusik I höstas uppträdde Silverbullit under en av Helena Franzéns dansföreställningar i Köpenhamn. Nu har bandets basist, Jukka Rintamäki, specialskrivit låtar till "Apart". Premiären sker på Kulturhuset ikväll. ­Det är otroligt härligt med livemusik, förklarar koreografen Helena Franzén. Har man väl börjat använda det går det inte att göra på annat sätt. Det blir sådan helhet. När hon ska beskriva "Apart" förklarar Helena att hon ville få fram en annan närhet än man är van vid i modern dans. Tanken är att publiken ska vara delaktig. ­Det är både dansföreställning och konsert på samma gång. Publiken sitter på scenen och är liksom omringad av det som händer. Jag ville komma bort från det teatrala som är så vanligt i modern dans. I föreställningen gör fyra dansare var sitt solonummer där de tolkar Helenas instruktioner. Även om det var med skräckblandad förtjusning som hon lämnade över uppgiften litade hon hela tiden fullständigt på dansarna, och även på Jukka Rintamäki kan man förmoda. Detta blir tredje gången duon samarbetar och första gången ett verk sätts upp i Stockholm. Båda de föregående tillfällena har varit på scener i Danmark, och då utgick man från redan existerande musik. Till "Apart" specialskrev Jukka låtarna efter att ha iakttagit dansarnas rörelser. ­Det fanns så mycket rytm i dansen, vilket gjorde att det var ganska lätt, berättar han mellan repetitionerna. En syntslinga hämtade jag från en huvudrörelse en av dansarna gjorde. Det inspirerade hela låten. Svårigheten var att göra ett så långt verk. Det handlar ju om 45 minuter. Med Silverbullit tar det två tre år att få ihop så mycket musik. Vad händer med Silverbullit då?

­ Vi ska göra ett par spelningar framöver och så småningom påbörja arbetet med en ny skiva. Jag vet inte exakt när, men eventuellt redan under sommaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Riks Patrik Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro