ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Silverfärgad bil säkrast

Håkan Lövström · 5 Jul 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Robert Ekegren/SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Forskning från Nya Zeeland visar att silverfärgade bilar är inblandade i färre olyckor än bilar med andra färger.

Det är University of Auckland som gjort en studie av 1 000 bilolyckor på Nya Zeeland. Undersökningen genomfördes under drygt ett år och de olyckor som togs med hade alla sådana personskador att sjukhusvård behövdes. Studien visade att det var cirka 50 procent lägre risk att hamna i en bilolycka med en silverfärgad bil än med en gul, grå röd eller blå bil. Även vita bilar hamnade i samma kategori.

FÖRDUBBLAD RISK Fördubblad risk för olyckor blev det för bilar som var bruna, svarta eller gröna. – Vi tror att den silvriga färgen är mer iögonfallande i den landskapstyp som vi har här i Auckland och som blir bilarnas bakgrund. Kombinationen ljus färg och hög reflekterande förmåga verkar ge bäst synbarhet, säger Sue Furness vid University of Auckland till Räddningsverkets sajt Skyddsnätet.nu. I Sverige är trafikforskaren Sven Dahlstedt på Statens väg- och transportforskningsinstitut en av de som tittat på sambandet mellan färger och olyckor. – Det man kan konstatera är att när man ser en bil i Sverige är det nästan alltid mot en mörk bakgrund. Därför är det generellt bättre ur säkerhetssynpunkt att ha en bil som är så ljus som möjligt, säger han.

INGEN SVENSK FORSKNING I Sverige finns ännu ingen forskning som stödjer att silver skulle vara den säkraste färgen på våra bilar. Men Sven Dahlstedt tror att resultaten från Nya Zeeland även stämmer på Svenska förhållanden. – Kommentaren att silverfärgen skulle vara sämre i snö, stämmer bara delvis. Snön på våra vägar är riktigt vit under väldigt kort tid, precis när den har fallit. Men för att synas är det snarast kontrasten mot bakgrunden som är viktigast. – För att du ska se en bil tydligt gäller det att den har en färgton som avviker mot den naturliga bakgrunden. Hos oss vet vi till exempel att ljusblått förekommer väldigt sällan i mängd i naturen, likaså gult.

klar

Artikellänk är kopierad

Håkan Lövström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro