ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Silvia berättar själv om faderns nazistkoppling

Tomas Lundin · 20 Dec 2012
Uppdaterad 20 Dec 2012

Medias bild av Walther Sommerlaths affärer är "ofullständig". Det säger drottning Silva i en ny video som släppts på kungahusets webbsida.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter att bland andra TV4:s Kalla Fakta avslöjat kopplingarna mellan drottning Silvias far Walther Sommerlath och det tyska nazistpartiet beställde kungahuset en egen granskning. Nu har resultaten presenterats i boken "De glömda dokumenten". 

I en video talar en märkbart rörd drottning Silvia om hur granskningen som gjorts av henne själv och forskaren Erik Norberg i arkiv i Tyskland och Brasilien. Drottningen är kritisk till de uppgifter som publicerats i media. 

– Efter två månaders sökande förstod jag att källuppgifterna i media visade sig vara ofullständiga. Där på plats såg jag nya, glömda dokument och en helt annan sanning. 

Fadern har enligt tidigare granskningar tillförskansat sig en fabrik i Berlin av den judiska köpmannen Efim Wechsler, som tvingades lämna nazityskland.  Sådana affärsuppgörelser var vanliga i nazityskland, då judar förbjöds att själva göra affärer.

– Jag har sökt sanningen om min far Walther Sommerlath och Efim Wechsler. Jag har funnit en djupt tänkvärd och komplex historia om hur två människors vägar korsades och hur livsavgörande det blev för dem båda

Däremot försvarar hon inte att hennes far var en tidig medlem av nazistpartiet ända tills det förbjöds.

– Att min far som ung man blev medlem i nazistpartiet 1934, ett år efter valet där HItler utsetts till Rikskansler är ett faktum som berört och berör mig djupt.

Boken och alla dokument finns nu att ladda ner på kungahuset.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro