ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Silvias demenssjuka mor drogades ner

Anders Göransson · 20 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Journalisten Robert Åkesson har gjort en tv-intervju med drottning Silvia.

Journalisten Robert Åkesson har gjort en tv-intervju med drottning Silvia.


klar

Artikellänk är kopierad

DROGAD. 17 tabletter om dagen – så mycket medicin fick drottning Silvias demenssjuka mor av läkarna. När Silvia ifrågasatte detta minskades medicineringen kraftigt, och Alice Sommerlaths tillstånd förbättrades direkt.– Hon hade sovit bort halva dagen under flera år av sitt liv, berättar drottning Silvia i en tv-intervju med journalisten Robert Åkesson.

Drottning Silvia är djupt engagerad i demensvården och har också djupt personliga erfarenheter av den. Mamman led av sjukdomen under de sista åren av sitt liv.- Min mamma sa en gång: Jag kommer inte ihåg mitt liv. Det var fruktansvärt, väldigt smärtsamt.

Siliva berättar hur hon försökte hjälpa till genom att skriva in alla namn i familjens fotoalbum.– Jag försökte vara ett medium för att återskapa hennes liv så att jag kunde presentera det för henne. Det gav henne väldigt fina stunder.

Men Silvia var bekymrad över att mamman var så trött att hon inte kunde lämna sängen förrän vid lunchtid. Hon blev mycket förvånad när hon hörde hur mycket medicin modern fick och tog upp saken med läkarna. Det ledde till att 15 av tabletterna togs bort. Och genast mådde mamman bättre.– Hon gick plötsligt upp hur sängen och klockan tio på morgonen var hon i form och kunde gå. Hon fick ett helt annat liv. Alice Sommerlath avled 1997. Hon var då 90 år gammal.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro