ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Singlar tvingas resa utomlands för att frysa ner sina ägg

Evelina Pålsson · 30 Aug 2016
Uppdaterad 30 Aug 2016
När skådespelerskan Xi Jinglei gick ut med att hon fryst ner sina ägg i USA uppmärksammade hon kinesiska kvinnor om möjligheten att genomgå behandlingen utomlands.

När skådespelerskan Xi Jinglei gick ut med att hon fryst ner sina ägg i USA uppmärksammade hon kinesiska kvinnor om möjligheten att genomgå behandlingen utomlands. Foto: NORA LOREK / TT Kin Cheung/AP


Ogifta kvinnor tillåts inte att frysa ner sina ägg i Kina. Men likt skådespelerskan Xu Jinglei väljer allt fler att resa till USA för att genomgå behandlingen.

klar

Artikellänk är kopierad

I Kina är det förbjudet för ogifta kvinnor att genomgå fertilitetsbehandlingar. Många kvinnor väljer därför att resa utomlands för att frysa ner sina ägg skriver The New York Times.

Att alternativet ens fanns var okänt för många kvinnor i landet fram tills förra året. Då gick skådespelerskan Xu Jinglei ut med att hon 2013 fryst ner sina ägg i USA.

► LÄS MER: Gynekolog misstänks ha stulit kvinnas ägg

Enligt Kinas kommission för hälso- och familjeplanering nekas reproduktionsteknik både singlar och par som inte följer landets familjeplanslagar. Även gifta kvinnor måste bevisa att de är gifta och att de är infertila eller att de på grund av en behandling som till exempel cellgiftsbehandling riskerar att bli infertila.

– Vi har sett en tio till 15 procents årlig ökning på efterfrågan på behandling i USA de senaste tre åren, säger Yang Jie, marknadschef på Travel Healthcare, till The New York Times.

► LÄS MER: Apple låter kvinnor frysa in ägg för att kunna göra karriär

Travel healthcare är en byrå i Shanghai som samarbetar med en fertilitets klinik i Oregon. Förutom resebyråer som hjälper kvinnorna att komma i kontakt med kliniker utomlands har en del amerikanska kliniker öppnat upp i Kina för att bemöta efterfrågan.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro