ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sista dagen att söka till universitet – glöm inte det här

Anna Åslund · 15 Apr 2016
Uppdaterad 15 Apr 2016

I dag är sista dagen att söka en universitets- eller högskoleutbildning till hösten och Metro tipsar om vad du inte får missa när du anmäler dig. Om man inte vet vad man vill göra är det bästa att söka något brett”, säger studenten William Jacobsen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT 
  "I dag är jag fantastiskt nöjd för att jag sökte och började plugga", säger William Jacobsen som spontansökte till en utbildning för två år sedan.
TT "I dag är jag fantastiskt nöjd för att jag sökte och började plugga", säger William Jacobsen som spontansökte till en utbildning för två år sedan.Foto: TT/Privat

I natt klockan 24.00 stänger anmälan för universitet och högskola inför höstens utbildningar i Sverige. För att kunna anmäla dig måste du ha skapat ett användarkonto på sajten antagning.se. Sedan behöver du bestämma dig för vilka utbildningar du ska söka och det viktigaste när du väljer flera utbildningar är att komma ihåg att ranka dina val. 

– Ett vanligt fel som görs är att man inte tänker på att prioritera de olika valen. Den utbildning du helst av allt vill gå ska du sätta överst och så vidare. Annars finns det risk för att ens förstahandsval hamnar långt ner och att man inte kommer in på det man vill läsa, säger Helene Svanberg, kommunikatör på avdelningen för antagning och studentstöd vid Universitets- och högskolerådet. 

► MER: Jonas, 24, blev inte antagen – trots högst poäng på högskoleprovet

Om det här viktiga steget glöms bort och du blir struken från en utbildning för att du pririterat fel går det, fast endast i vissa fall, att göra en sen anmälan. Då hamnar du dock längst bak i kön och chansen för att bli antagen är mycket lägre. 

För att minska risken för att något blir fel är Helene Svanbergs bästa tips att du är planerad och inte göra din anmälan under de sista timmarna. Om din gymnasieskola är med i betygsdatabasen, vilket de flesta är, laddas betygen upp automatiskt till ditt konto. 

– Vi rekommenderar också att kolla behörighetskraven för olika utbildningar. För många utbildningar krävs en särskild behörighet för att ha chans att komma in. 

Enligt Helene kan det vara värt att söka trots att du inte är helt säker på om eller vad du vill studera. 

– Om man går och funderar på det tycker jag att man ska göra en anmälan, man kan ju alltid tacka nej, säger hon. 

►LÄS MER: SD vill se egen skola för nyanlända

William Jacobsen, 24 år från Helsingborg, hade befunnit sig på resande fot i flera år när han spontant bestämde sig för att söka till universitetet för exakt två år sedan i dag, på den sista ansökningsdagen. 

– Jag hade bara tänkt resa i två år, men så blev det fyra. Det var mamma som låg på om att jag måste söka till universitetet, säger William Jacobsen. 

Han befann sig i en snöhytta i de japanska fjällen när han efter lite tjat sökte flera utbildningar inom ekonomi. Slutligen kom han in på programmet Internationella relationer vid Linnéuniversitetet i Kalmar. 

– I dag är jag fantastiskt nöjd för att jag sökte och började plugga, säger han. 

När William valde utbildning hade han inte bestämt sig exakt för vad han ville jobba med i framtiden och valde därför en relativt bred utbildning. 

– Om man inte vet vad man vill är det bästa att söka något brett inom det ämne man är intresserad av. Sedan kan man nischa sig. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro