ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sista facket stred om arbetstiden

Gustaf Eriksson · 19 Nov 2012
Uppdaterad 19 Nov 2012

Danska kabinförbundet stretade emot längst av alla åtta förbunden. Enligt danska TV2 var det arbetstiden som var knäckfrågan.

klar

Artikellänk är kopierad

Det krisande flygbolaget SAS ska räddas från konkurs genom ett stenhårt sparpaket. Efter nattmanglingar, som pågick långt in på måndagsmorgonen, hade på måndagsmorgonen sju av åtta fackförbund accepterat nya avtal.

Men det dröjde ända till efter klockan 15 innan den danska kabinpersonalens fack CAU, sade ja till nya avtalet. Även när SAS i samband med en nyemission förhandlade med facken var CAU den mest hårdnackade motståndaren. Enligt journalisten Richard Björnelid, som har skrivit en bok om SAS, var det väntat att kabinfacket även denna gång skulle bjuda på hårdast motstånd.  – Danskarna är väldigt vassa i förhandlingarna, säger han till Expressen.se.

Enligt danska TV2 handlar förhandlingarna med CAU nu om arbetstid. Danskarna vill inte gå med på att förlänga arbetstiden lika mycket som de norska kollegorna har gjort. Den norska kabinpersonalen kommer gå upp från 44 till 47,5 arbetstimmar per vecka. När CAU till slut sa ja accepterade de en ökning till 47,5 timmar per vecka.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro