ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sista noshörningen i Vietnam skjuten

Tomas Lundin · 26 Okt 2011
Uppdaterad 26 Okt 2011
Den här bilden togs i Vietnam 1999. Nu är experter säkra på att arten är utdöd på det asiatiska fastlandet.

Den här bilden togs i Vietnam 1999. Nu är experter säkra på att arten är utdöd på det asiatiska fastlandet. Foto: Scanpix


Vidskeplighet och en tjuvskytts kula fällde den sista vilda noshörningen i Vietnam. Bara 50 Javanoshörningar tros finnas kvar i hela världen.

klar

Artikellänk är kopierad

En liten grupp Javanoshörningar levde i nationalparken Cat Tien, men kunde inte skyddas från tjuvskyttar. Den sista fälldes redan förra året men det är först nu som experter är säkra på att det var den sista individen.  – Två av tre arter av Javanoshörning är borta och på fastlandet är de helt utrotade, säger Ola Jennersten, enhetschef på Världsnaturfonden, WWF.

I den indonesiska övärlden tros förre än 50 stycken finnas.

Arten har tidigare trotts varit utrotad i Vietnam innan den fångades på bild i en bambuskog 1999, men nu är forskarna helt övertygade om att den sista individen är död.

– Vi har jobbat med hundar som har letat efter spillning och haft en lång period av fynd. Förra året försvann fynden. Till slut hittades den här individen med skotthål och avsågat horn, säger Ola Jennersten.

Noshörningshorn bland annat kunna bota cancer inom traditionell asiatisk medicin.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro