ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sista: Öken blir operationssal på sex timmar

Stockholm Ola Jacobsen · 28 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Öken blir operationssal på sex timmar

För att snabbt kunna ge vård åt soldaterna i den nya insattsstyrkan Nordic Battle Group, NBG, håller ett nytt svenskt minifältsjukhus, så kallad kirurgitropp och tandvårdsenhet, på att ta form hos försvarskoncernen Saab.

– Vid eventuell skada så är tiden till att man kan få vård det som kan vara avgörande för framtida men. Uppgiften är därför att snabbt kunna ge en första kirurgisk vård och stoppa blodflöden. Genom att snabbt kunna ge vård ökar chansen att rädda soldaternas kroppsdelar och även liv, säger Marcus Helander, biträdande projektledare på Saab.

Tanken är att sjukhuset ska följa med nära soldaterna och förbereda skadade för vidare transport till ett fullskaligt fältsjukhus eller vanligt sjukhus.

I stället för att anpassa den medicinska utrustningen till fältmiljö har Saab valt att återskapa sjukhusmiljön för att kunna använda samma utrustning som används på vanliga sjukhus. På det sättet minskas försvarsmaktens utbildningsbehov eftersom de läkare och sjuksystrar som ska jobba i sjukhuset redan vet hur den medicinska utrustningen fungerar.

– För att kunna använda vanlig sjukhusutrustning måste vi skapa en sjukhusmiljö. Många tänkta insatsområden har ökenklimat så vi måste filtrera bort sand och klara värmen. Eftersom sjukhuset står tillsammans med andra militära förband måste elmiljön kontrolleras noga så att inte den medicinska utrustningen störs ut, säger Marcus Helander.

Efter sex timmar på en ny plats ska operationssalen vara redo att användas och efter ett dygn ska alla system vara igång.

NBG ska vara redo den första januari 2008 och består av svenska, finska, norska och estniska soldater. Styrkan ska kunna sättas in tio dagar efter beslut och verka inom en radie av 600 mil från Bryssel.

Ola Jacobsen

FAKTA: Kirurgitropp och tandvårdsenhet för NBG 08.

• 1. Traumaenhet: tar emot patienten och bedömer skadorna. • 2. Operationsenhet, genomför 2–4 operationer per dygn. • 3. Intensivvårdsenhet, kan ge vård åt 4 personer samtidigt. • 4. Tandläkarenhet. Kan också användas för identifiera kroppar i ett katastrofområde. • 5. Multifunktionsenhet: sterilisera instrument, litet labb. Underhåll till de andra avdelningarna.

Pris: Försvarsmakten betalar 105 miljoner kronor för sjukhuset. Då ingår ett års service.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro