ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sista rättegångsdagen

TT · 19 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

 Barnen i Arboga dödades av en kall och kontrollerande person, sade kammaråklagare Frieda Gummesson när rättegången om morden avslutades på måndagen i Svea hovrätt.

Efter 14 förhandlingsdagar var det på måndagen dags att avsluta rättegången i Svea hovrätt om barnmorden i Arboga. Det skedde i Västmanlands tingsrätts lokaler.

Kammaråklagare Frieda Gummesson inledde sin plädering med att framhålla att det är åklagarna som måste bevisa den åtalades skuld och påpekade för rätten vad målet handlar om, mord på två små barn, ett och tre år gamla.Hon sade att barnen dödats av en person som visat ursinne under sin gärning och menade att denne är en kall och kontrollerad person.- Barnen hade inte en chans att försvara sig när de överrumplades. De kunde inte försvara sig mot förövaren, sade hon utan att nämna Christine Schürrer vid namn.

Åklagaren poängterade att även barnens mamma hade avlidit av sina skador om inte styvpappan av en händelse kommit hem strax efter dådet och hittat sin familj.

Hon redovisade på punkt efter punkt vad som talar för att det var Christine Schürrer som dödade barnen.

Frieda Gummesson bemötte i sin plädering Schürrers påstående om att Schürrer samma dag barnen mördades besökte en runsten utanför Arboga och därefter åkt tillbaka till Stockholm.- Hennes uppgifter om vad hon gjorde den här dagen är inte riktiga, sade hon.

Åklagaren hävdade att Christine Schürrer inte är trovärdig. Hon sade vidare att Schürrers förklaring till sina besök i Arboga dagarna före morden inte heller är riktiga.- Schürrer har inte kunnat förklara varför det var varit så angeläget att just de här dagarna åka från Stockholm till Arboga och besöka runstenen, sade hon.

Frieda Gummesson sade vidare att Christine Schürrer besökte Arboga redan den 30 januari 2008 för att göra barnens mamma illa.- Hon visste att mamman kunde vara hemma den här dagen och hon ringde henne också utan att få något svar. Hennes plan var att mörda mamman, sade åklagaren.

Hon hävdade att Schürrer var desperat i början av 2008 och menade att hennes påstående om att hon fött ett barn åt styvpappan och som hon adopterat bort är osanna.- Det är styrkt att hon aldrig varit gravid och fött något barn. Hennes påstående om barnet var ett sätt att få tillbaka styvpappan, sade åklagaren.

Som ett starkt indicium för att Christine Schürrer var svartsjuk och hade ett motiv att döda barnen nämnde hon bilden av familjens hus som hittats i Schürrers dator.

Efter en kortare paus berörde åklagare Frieda Gummesson mammans trovärdighet som ifrågasatts av Schürrers försvarare.

Hon betonade att mamman är trovärdig när hon berättat om överfallet och att hon även pekat ut Christine Schürrer som mördaren.Enligt åklagaren kartlade Schürrer hela familjens liv.- Hon hade starka känslor för styvpappan och var desperat förälskad i honom. Hon kunde inte släppa taget om honom, sade hon.

Åklagaren medgav att det inte finns några klara bevis som direkt binder Schürrer till mordplatsen, utan hävdade att det är en serie omständigheter som visar på hennes skuld.Frieda Gummesson framhöll också Christine Schürrers ovilja att svara på många av åklagarnas frågor som ytterligare en graverande omständighet för Schürrer i målet.- Varför vill inte Christine Schürrer hjälpa till med att reda ut situationen? undrade hon.

Åklagaren anser att åtalet mot Schürrer är styrkt och sade att något annat straff än livstids fängelse inte kan bli aktuellt.- Tingsrättens livstidsdom ska stå fast, sade hon.

Gummesson sade att våldet mot barnen och mamman var "synnerligen" grovt.Efter åklagarens slutanförande tog rätten en kort paus.

"Det handlar om ett livslångt lidande"

Efter pausen var det mammans ombud, målsägarbiträdet Marie Fredborgs tur att plädera.

Hon sade att hennes klient en kort tid efter morden sagt att det var en gammal tjej till styvpappan som trängde sig in i bostaden.- Minnena har överväldigat mamman och därför har hon både i tingsrätten och här i hovrätten kunnat peka ut Christine Schürrer, sade advokat Marie Fredborg.

Hon berörde familjens sorg över händelsen och menade att de höga skadeståndskrav som de drabbade ställt är väl motiverade.- Det handlar om ett livslångt lidande, betonade advokaten.

Rätten har tagit lunchpaus. Förhandlingen återupptas klockan 13.30.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro