ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sista rättegångsdagen – det här riskerar flickorna bakom Instagramkontot

Madeleine Korneliusson · 7 Jun 2013
Uppdaterad 11 Jun 2013

I dag är sista dagen i Instagramrättegången. Döms de åtalade tonårstjejerna riskerar de antingen ungdomsvård eller ungdomstjänst och skadestånd på hundratusentals kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag avslutas rättegången mot två unga tjejer, 15 och 16 år gamla, som åtalats misstänkta för 45 fall av grovt förtal på Instagram.

Skulle det behövas kan tisdagen användas som en reservdag, men allt lutar mot att rättegången hinner avslutas i dag. Skulle flickorna dömas ligger straffskalan för grovt förtal på böter eller fängelse i högst två år.

– Men i och med att tjejerna är under 18 år finns det särskilda straff som är aktuella. Ungdomsvård eller ungdomstjänst är de mest sannolika påföljderna, säger Henrik Andersson, rådman vid Göteborgs tingsrätt. Skulle det bli aktuellt med ungdomsvård eller ungdomstjänst kan flickorna dömas till en strafflängd mellan 20 till 150 timmar. – I det här fallet är det är ganska svårt att säga vad som är ett proportionerligt straff just eftersom man inte kan dra några slutsatser från tidigare fall. Det är ett relativt ovanligt brott, säger Henrik Andersson. Om flickorna döms till ungdomsvård eller ungdomstjänst beror på hur deras familje- och livssituation ser ut.

– Socialtjänsten har tittat på hur de här tjejerna har det och lämnar ett yttrande till rätten. Det beror på vad som sägs i yttrandet. Ungdomsvård är tänkt att innehålla någon form av vård då det finns något som man vill komma till rätta med. Men har man ett välordnat liv, då kan det istället bli tal om ungdomstjänst som är oavlönat arbete.

Ännu är det oklart hur många av målsägandena som kommer att kräva skadestånd, men det rör sig om minst 35 stycken ungdomar.

Skulle de få igenom sina skadeståndskrav på 20 000 kronor per person i kränkningsersättning riskerar de åtalade tjejerna skadestånd på minst 700 000 kronor. Ett flertal av målsägandena kräver dessutom allt från 600 kronor till 2400 kronor i skadestånd för sveda och värk.

klar

Artikellänk är kopierad

Madeleine Korneliusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro