ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sista sommarfestivalen domineras av baktakter

Axel Björklund · 10 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Tyska reggaebandet Seeed är ett av dragplåstren i Uppsala.

Tyska reggaebandet Seeed är ett av dragplåstren i Uppsala.


klar

Artikellänk är kopierad

I dag inleds även Uppsala reggaefestival. Ett av dragplåstren är tyska Seeed, vars sångare Frank Delle upplever festivalscenen i Tyskland som liknande den i Sverige. – Jag har varit på Summerjam (stor tysk reggaefestival) sedan jag var 16 år. Då kändes det som att vi var ett fåtal som brydde sig. Nu har reggaen blivit mainstream. Stora dancehallartister som Sean Paul har gjort musiken populär bland ungdomar. Även om det är en övergående trend kommer många att stanna.

DELADE MENINGAR Han beskriver reggae som ”positiv musik”, något det råder delade meningar om. I fjol gjordes stora narkotikabeslag på Uppsala reggaefestival. Men Frank Delle säger sig aldrig ha rökt marijuana. – När jag var liten bestämde jag mig för att bli den förste reggaesångaren som aldrig rökt en spliff. Jag fördömer det inte men hoppas att de som håller på med det vet vad de gör.

HOMOFOBISKA ÅSIKTER Mest kritik har reggaescenen fått för det stora antalet artister med homofoba åsikter. I år är jamaicanske Sizzla festivalens stora namn. Han har gjort flera homohatarlåtar. Frank Delle har en lösning på debatten. – Vi måste välkomna honom som artist men också visa att när han är här får han anpassa sig. Säger han något dumt, bua honom av scenen! Vi kan inte förändra en hel kultur – jag har själv bott i Ghana halva livet och vet att man inte ser saker på samma sätt – men vi kan visa att det inte är okej här.

klar

Artikellänk är kopierad

Axel Björklund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro