ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sista striden om gula huset över – Bernth vann mot kommunen

Tomas Lundin · 29 Sep 2015
Uppdaterad 29 Sep 2015

Foto: Stefan Jerrevång / TT


Sista slaget i kriget om det gula huset i Skänningen är över – och det är Bernth som är vinnare, rapporterar SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Det gula huset i Skänninge i Mjölby kommun i Östergötland har blivit en följetong i nationella och lokala medier det senaste året.  När konstnären Bernth Uno målade sitt hus i flera nyanser av gult blev det för mycket för Mjölby kommun, som i våras beslutade att huset skulle målas om eftersom det stred mot plan- och byggnadslagen. Om Bernth inte följde kommunens beslut skulle han tvingas betala 22 500 kronor. ► LÄS MER: Därför är Bernths hus inte ”tillräckligt svenskt”

Men Bernth, som tycker att det är tråkigt när allt ska se likadant ut, har kämpat för att få behålla målningen. 

– Om man tittar i naturen så är det ju ingenting som är monokront, enfärgat. Tittar man till exempel på himlen så är den ljusare nedåt och blir mörkare blå uppåt. Jag tycker nästan att det är självklart att det borde finnas på hus också, sa Bernth till Metro i mars. 

Nyligen fick Bernth bland annat stöd av miljardärenRoger Akelius och för en vecka sedan upphävde Länsstyrelsen beslutet från Mjölby kommun. Kommunen har haft möjligheten att överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen, men så i dag kom beslutet – kommunen överklagar inte. Därmed är striden över. 

– Vi sa att vi lägger oss. Den här historien har fått för stora proportioner och vi tjänar ingeting på att dra det vidare, säger Anders Steen, ordförande i byggnads- och räddningsnämnden till SVT Nyheter Öst.

Konstnären kan nu ha kvar färgtoningen och vem vet, kanske har han också satt en trend. Metro har sökt Bernth Uno för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro