ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sista versen för tjock-tv –trots bantade apparater

Johanna Ohlson · 29 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tekniken i de gamla tv-apparaterna är densamma som i nya, smalare modeller av bildrörs-tv.
Tekniken i de gamla tv-apparaterna är densamma som i nya, smalare modeller av bildrörs-tv.

Just när konsumenterna trodde den gamla bildrörs-tv:n var uträknad gör den ett sista ryck. Flera tillverkare satsar nu på en plattare variant av den gamla klumpen. Men om fem år räknar branschen med att bara sälja plasma- och LCD-apparater. Den nya bildrörs-tv:n fungerar med precis samma teknik som tidigare men är 33 procent plattare, vilket innebär att den får plats i en vanlig bokhylla. Anders Appelqvist, vd för branschorganisationen CE Konsumentelektronikbranschen, tror att den nya storleken kommer att förlänga livet för bildrörs-tv:n, men inte för all framtid. – När priserna på de nya LCD- och plasmaskärmarna kommer ner i samma prisnivå kommer folk att välja den nya tekniken. Redan i dag dominerar de platta tv-apparaterna marknaden. Flera tillverkare har redan slutat tillverka bildrörsapparater. 2010 tror Anders Appelqvist att den gamla bildrörs-tv:n är borta för gott. – Den gamla tv:n har en stor fördel, att den är oerhört billig. Men priserna på de platta tv-apparaterna sjunker för varje år som går. Från att ha kostat osannolika 120 000 kronor när de kom i början av seklet kan de nu köpas för under 10 000 kronor.

•• Nu när vi går mot slutet av bildrörseran, kan man vänta sig att priserna sjunker ännu mer på de gamla apparaterna? – Nej, det tror jag inte. De är så billiga nu att jag tror de är nere i tillverkningskostnad.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro